Četkice za šminkanje – koja za šta služi 

Tabela sadržaja

Četkice za šminkanje su ključni pribor za tvoj savršen beuty look. Od nanošenja pudera i rumenila, pa sve do blendanja senki za oči, prava četkica za šminku će istaći najlepše crte lica i sakriti male nesavršenosti. Poput čarobnog štapića u svetu lepote, omogućavaju preciznost i ravnomernost u nanošenju proizvoda.  

Četkice za šminkanje: Upotreba 

Sa malo vežbe i uz pravilno odabrane četkice, možeš postići besprekoran make up baš svaki put. Dodatno, one omogućavaju i bolje stapanje proizvoda s kožom lica, stvarajući prirodan i dugotrajan efekat. 

cetkice za sminkanje upotreba
Četkice za šminkanje – koja za šta služi  8

Sigurno si se do sada upitala da li su nam baš neophodne tolike četkice za različite make up proizvode. Njihova raznovrsnost omogućava različite teksture i lakše postizanje željenog makeupa. Međutim, bez obzira da li si početnik ili profesionalni šminker, nije potrebno da imaš na desetine četkica. Važno je da odabereš odgovarajuće i da znaš za šta se koja koristi. 

Četkice za puder 

Za postizanje savršenog tena ključnu ulogu imaju četke kojima se nanosi puder, korektor, a potom bronzer i rumenilo. Generalno pravilo glasi da je za podlogu preporučljivo koristiti čvrste i zaobljene četkice spljoštenog oblika.  

Četka za tečni puder obično ima gusta i mekana vlakna koja omogućavaju ravnomernu aplikaciju tečnog pudera na lice, bez ostavljanja tragova. Njena fleksibilnost i preciznost čine je idealnom za blendanje i stvaranje prirodnog izgleda tena, bez efekta maske na licu. Kada se koristi pravilno, četkica za tečni puder može da pokrije nepravilnosti i ujednači teksturu kože.

Cetkice za puder
Četkice za šminkanje – koja za šta služi  9

Četkica za kremasti ili gusti puder ima kraća, gusta vlakna. Omogućava precizno i blago utapkavanje proizvoda, čime se pokrivaju nepravilnosti na licu. Takođe se  koristiti za konturisanje i isticanje određenih delova lica.  

Četkice za puder u prahu i kamenu obično imaju mekana i labava vlakna koja omogućavaju lagano nanošenje. Takva je npr. kabuki četka. Njena široka površina čini je savršenom za brzo i ravnomerno stavljanje pudera po celom licu, dajući koži mat finiš.  

Četkice za korektor, bronzer i rumenilo 

Četkica za korektor je mekana i okrugla, dok je za rumenilo, hajlajter i bronzer preporučljivo koristiti mekanu, nešto deblju i blago iskošenu četkicu. Ona će obezbediti lako i precizno nanošenje proizvoda ispod jagodica i duž linije brade. Za konturisanje i isticanje određenih delova lica koristi se kratka, čvrsta četkica.  

Najbolje cetkice za sminkanje
Četkice za šminkanje – koja za šta služi  10

Kabuki četkica je obično izrađena od sintetičkih vlakana i služi za blendanje praškastih proizvoda kako bi se postigla dugotrajnost, prirodan, ujednačen i zdrav izgled. Ovo je moguće zahvaljujući finim i mekanim dlačicama koje ravnomerno raspoređuju šminku i ne iritiraju kožu lica. Pre nanošenja praškastih proizvoda obavezno protresi četkicu kako bi uklonila višak. 

Četkice za šminkanje: Četkice za senku 

Kada su u pitanju četkice za senku, postoji zaista veliki broj različitih vrsta, a ovo su najvažnije.Pljosnata četkica sa polukružnom ivicom koja prati oblik kapka služi za nanošenje bazne senke na celu površinu kapka. Kosa četkica za ajlajner služi za izvlačenje oštrih i finih linija. Blago iskošena, izuzetno fina i tanka, obezbeđuje lako iscrtavanje savršene linije ajlajnera.  

Cetkice za senke
Četkice za šminkanje – koja za šta služi  11

Četkica za blendanje senke sa dužim, mekanim čekinjama je idealna za postizanje izblendanog smoky eye look-a u više nijansi. Smuge četkica je idealna za soft smoky eye i stavljanje senke na očne kapke. Pencil četkica služi za omekšavanje grubih linija, posvetljivanje unutrašnjih uglova oka i potamnjivanje na pregibu kapka. Dlake ove četkice za šminkanje su guste, zbijene i čvršće forme, što joj daje formu olovke.  

Takođe, u tvojoj beauty rutini neizostavna je i četkica za obrve koja ih preciznije definiše u skladu sa tvojim stilom. U tu svrhu može ti poslužiti i četkica za trepavice. 

Četkica za usne 

Okrugla, čvrsta i spljoštena četkica za usne omogućava precizno stavljanje karmina. Najbolje je da nanošenje šminke kreneš sa spoljnjeg ruba usana ka sredini jer ćeš tako najlakše postići ujednačen rezultat.  

Cetkica za usne
Četkice za šminkanje – koja za šta služi  12

Takođe, kontrolisanje intenziteta boje olakšano je korišćenjem četkice za usne. Nanesi tanji sloj proizvoda za suptilniji izgled ili ga nanesi gušće, u više slojeva za intenzivniju boju. Kada koristiš olovku za usne, četkica ti omogućava precizno popunjavanje usana bez prelaska ivica ili razmazivanja boje. 

Najbolje četkice za šminkanje: Set četkica za šminku 

U slučaju da ne želiš da razmišljaš koje su ti sve četkice potrebne, set četkica za šminku je izbor sa kojim sigurno nećeš pogrešiti. U setu ćeš sigurno pronaći sve što ti je potrebno za stvaranje besprekornog mejkapa. Investiranje u najbolje četkice za šminkanje je ključno za postizanje profesionalnog efekta u šminkanju. Ne samo da će ti obezbediti raznolikost, praktičnost i ekonomičnost, već kupovinom seta dobijaš i bolji kvalitet samih četkica.  

set četkica za šminkanje
Četkice za šminkanje – koja za šta služi  13

Mnogi poznati brendovi nude setove visokog kvaliteta koji su izrađeni od mekih, sintetičkih ili prirodnih vlakana. Kupovinom seta od pouzdanog brenda možeš biti sigurna da ćeš dobiti četkice koje će dugo trajati i dati profesionalne rezultate. Četkice za šminkanje od prirodnog materijala, kao što je kozja dlaka, posebno dobro upijaju praškaste pigmente. 

Jedan takav set je Makeover Starter Brush setkoji sadrži apsolutno sve vrste četkica koje će ti ikada zatrebati. Od četkica za setovanje, preko četkica za konturisanje lica, nanošenje pudera i korektora, pa sve do četkica za senke i usne, sve je tu. A ako želiš da ti profesionalni šminker pokaže kako da ih koristiš, pridruži nam se na obuci Kako se našminkati.

Pranje četkica za šminkanje 

U zavisnosti od toga koliko često se šminkaš, važno je da redovno opereš četkice za šminku. Potrudi se da ovo postane tvoja rutina svake dve do četiri nedelje, a ako su u pitanju četkice za tečne proizvode i češće.  

pranje cetkica za sminkanje
Četkice za šminkanje – koja za šta služi  14

Redovno i ispravno pranje četkica za šminkanje je važno jer se između čekinja talože prašina, ljuspice kože i bakterije, zbog čega može doći do iritacije kože i pojave bubuljica. Podloga za čišćenje četkica za šminkanje može biti od pomoći, ali ako je nemaš, u tu svrhu može poslužiti i dlan. Možeš koristiti specijalne proizvode namenjene za pranje četkica, ali i deterdžent za suđe. U slučaju četkica od prirodne dlake, preporučuje se blagi šampon i masku ili regenerator za kosu.  

Tokom kvašenja ili ispiranja vodom, četkice drži okrenute na dole, kako je voda ne bi oštetila i izlomila. Četkice za šminkanje su izuzetno osetljive, pa ih nije preporučljivo ribati i suviše pritiskati. Nakon pranja, dovoljni ih je obrisati ubrusom ili peškirom i ostaviti preko noći da se osuše. 

Tabela sadržaja

Newsletter

Prijavi se na našu mailing listu i prvi dobijaj korisne savete i promocije!