Keratin za kosu – Spas ili opasnost po vašu kosu?

Tabela sadržaja

Za nas žene, kosa nije samo niz vlasi, već dragoceni deo nas samih. U beskrajnom svetu preparata, četki i rituala nege, kosi posvećujemo toliko pažnje i nege, kao da je reč o najdragocenijem blagu. Za nas žene, kosa jeste naše najdragocenije blago. 

U tom beskrajnom svetu proizvoda namenjenih očuvanju sjaja i vitalnosti kose, jedna supstanca privlači sve više pažnje – keratin

Ovaj čarobni protein postao je prava senzacija među ženama širom sveta, obećavajući obnavljanje i revitalizaciju u rekordnom vremenu. Međutim, dok se neke žene kunu u čuda koja keratin može da učini za njihovu kosu, druge izražavaju zabrinutost zbog potencijalnih opasnosti. 

Nakon ovoga, postavlja se pitanje da li je keratin zaista spas za tvoju kosu ili možda skrivena pretnja? 

U nastavku teksta pronaći ćeš sve o keratinskom tretmanu, i sigurni smo da ćeš razrešiti dilemu da li je keratin zaista ključ do savršene kose ili možda skriva nešto opasnije po tvoje dragocene pramenove.

Šta je keratin zapravo?

Keratin je strukturalni protein koji se prirodno nalazi u ljudskoj kosi, koži, noktima i drugim delovima tela. Ovaj protein igra ključnu ulogu u održavanju čvrstoće, elastičnosti i zaštite ovih tkiva. 

Iako je ovo supstanca koja se prirodno proizvodi i nalazi u našem telu, važno je napomenuti da sposobnost tela da proizvodi ovaj protein može opasti. To se najpre dešava sa procesom starenja kada prirodno dolazi do smanjenja elastičnosti i hidratacije kože, kose i noktiju.

Hemijski tretmani za kosu, kao što su izbeljivanje, farbanje kose ili upotreba jakih hemikalija, takođe mogu prouzrokovati oštećenje strukture kose i uticati na proizvodnju keratina.

Važno je da znaš da loša nega kose, uključujući upotrebu agresivnih proizvoda ili često korišćenje toplote (fena, pegle za kosu), može dodatno oštetiti kosu i uticati na proizvodnju keratina.

Vrste keratinskog tretmana – koje sve tipovi postoje?

Ako i ti, kao i mnoge devojke, keratinski tretman vezuješ samo za ispravljanje kose, onda ćeš biti iznenađena činjenicom da postoji veliki broj keratinskih tretmana čija namena nije samo ispravljanje kose. Postoji veliki broj tretmana keratinom, a mnogi od njih fokusiraju se na obnovu  i jačanje kose.

Lepa kosa tretirana keratinom
Keratin za kosu - Spas ili opasnost po vašu kosu? 4

Svaki od tih tretmana razlikuju se po sastojcima, trajanju efekata kao i načinu primene stvarajući tako priliku za personalizovan pristup nezi kose prema individualnim potrebama. Evo koje se to tretmani keratinom izdvajaju.

Keratinski tretman za obnovu kose

Kroz život, sigurno si prolazila kroz različite faze i eksperimentisala sa svojom kosom, bilo da je reč o farbanju, stilizovanju, ili korišćenju raznih proizvoda. Ovi postupci, iako ti mogu doneti trenutno zadovoljstvo, često ostavljaju traga na kosi, čineći je krhkom, suvom ili lomljivom. Upravo u ovakvim trenucima, keratinski tretman za obnovu kose dolazi kao tvoj spasitelj!

Keratinski tretman za obnovu kose namenjen je dubinskom oporavku oštećene kose, pružajući joj hidrataciju i jačanje. Ovaj tretman obično koristi formulacije koje sadrže keratin koji prodire u oštećena područja kose, čime se smanjuje lomljenje i povećava njena hidratacija. 

Iako ovaj tip tretmana pruža sjajne efekte, važno je da znaš da je ključ uspeha u odabiru pravih preparata i profesionalnog pristupa. 

Profesionalni pristup ne samo da osigurava postizanje željenih rezultata, već i smanjuje rizik od potencijalnih komplikacija koje mogu nastati kada se tretmani izvode neprofesionalno, naročito u kućnoj varijanti.

Keratinski tretman za ispravljanje kose

Nema sumnje da je želja mnogih žena s kovrdžavom kosom da povremeno promene svoj izgled i postignu ravnu, svilenkastu teksturu. Keratinski tretman za ispravljanje kose postaje pravi saveznik u ostvarivanju ove želje.

Ovaj tip tretmana dakle ima za cilj promenu prirodne teksture kose, čineći je privremeno ili trajno ravnom. Kada se radi ovaj tretman, uglavnom se primenjuju specifične formulacije poput formaldehida koji omogućava kosi da zadrži ravnu teksturu nakon oblikovanja.

Pre i posle keratinskog tretmana
Keratin za kosu - Spas ili opasnost po vašu kosu? 5

Procedura keratinskog tretmana za ispravljanje kose podrazumeva nanošenje keratinskog preparata pramen po pramen, a zatim upotrebu toplote kako bi se postigli željeni rezultati. 

Ovaj proces često traje duže od tretmana za obnovu kose, jer se postiže promena u strukturi samih vlasi. Važno je napomenuti da rezultati ovakvih tretmana mogu trajati duže, ali da mogu zavisiti od tipa kose i same formulacije proizvoda koji se koristi.

Kako se izvodi keratinski tretman?

Napominjemo da je najbezbednije da se keratinski tretman izvodi u frizerskom salonu, od strane stručnog frizera!

Proces počinje pažljivim pregledom kose kako bi se odredile njene specifičnosti i potrebe, a nakon toga, kosa se temeljno pere blagim šamponom kako bi se uklonile nečistoće.

Sledeći korak uključuje delimično sušenje kose kako bi se uklonila višak vlage, a nakon toga frizer nanosi keratinski tretman pramen po pramen.Nakon nanošenja tretmana, frizer ostavlja proizvod na kosi određeno vreme, omogućavajući aktivnim sastojcima da deluju. 

Potom sledi sušenje kose fenom i oblikovanje peglom za kosu. 

Prelepa kosa tretirana keratinom
Keratin za kosu - Spas ili opasnost po vašu kosu? 6

Toplota ne samo što pomaže u aktiviranju sastojaka tretmana već i zatvara kutikule kose, čime se postižu dugotrajni rezultati.

Nega kose nakon keratinskog tretmana – šta se sme raditi, a šta ne?

Nakon keratinskog tretmana, strogo je zabranjeno da pereš kosu naredna dva dana! Sigurno se pitaš zašto baš dva dana?

Naime, nakon tretmana potrebno je određeno vreme kako bi se svi aktivni sastojci apsorbovali u kosi i na taj način postigao željeni efekat. U suprotnom, pranje kose odmah nakon tretmana, može uticati na željeni ishod.

Osim toga, važno je da biraš blage šampone za pranje kose – akcenat je na korišćenju šampona bez sulfata koji neće oštetiti keratin.

U svakodnevnoj nezi, trudi se da izbegavaš preteranu upotrebu pegle za kosu, figara i drugih toplotnih aparata, a ukoliko ih budeš koristila, obavezno upotrebljavaj sprej za zaštitu od toplote kako bi zaštitila kosu.

Efekti keratinskog tretmana – koliko dugo traju efekti tretmana keratinom?

Trajanje efekata keratinskog tretmana zavisi od niza faktora, uključujući tip kose, formulaciju tretmana, postupak primene, održavanje nakon tretmana i drugo. Deblja i grublja kosa obično zadržava efekte tretmana duže u poređenju s tankom i finom kosom.

Kvalitetna primena tretmana od strane iskusnog stručnjaka u salonu igra ključnu ulogu u produžavanju trajanja efekata. Pravilna primena tretmana osigurava ravnomeran nanos i duboku apsorpciju sastojaka u strukturu kose. 

Održavanje i nega takođe su od suštinskog značaja. Upotreba šampona bez sulfata, hidratantnih proizvoda i redovni tretmani održavanja pomažu u produžavanju rezultata.

Često pranje kose, izlaganje suncu, upotreba hemijskih proizvoda i kontakt s hlorom iz bazena mogu smanjiti trajanje tretmana. Generalno, efekti keratinskog tretmana mogu varirati od nekoliko nedelja do nekoliko meseci, a redovni tretmani održavanja u salonu često su preporučljivi kako bi se produžili rezultati.

Da li je keratin štetan?

Najzad dolazimo i do ključnog pitanja. Često se vodi polemika da li je keratin zapravo dobra stvar za kosu, ili pak izuzetno štetan. 

Keratin, kao ključni protein koji čini strukturu kose, može biti izuzetno koristan u tretmanima za obnovu i jačanje kose. Međutim, pitanje potencijalne štete može se pojaviti kada se keratinski tretman izvodi nepravilno, posebno u kućnoj varijanti ili od strane neprofesionalnih osoba.

Keratinski tretman kod kuće može postati potencijalno štetan zbog nekoliko faktora. Prvo, pravilna primena tretmana zahteva preciznost i iskustvo, a neprofesionalna primena može rezultirati neželjenim efektima, uključujući neujednačenost, gubitak volumena ili čak oštećenje kose.

Osim toga, upotreba proizvoda nižeg kvaliteta može imati suprotan efekat na zdravlje kose. Bez pažljivog odabira proizvoda i pravilne primene, keratinski tretman kod kuće može proizvesti više štete nego koristi

S druge strane, kada se keratinski tretman sprovodi u proverenom salonu, uz pomoć iskusnih i obučenih stručnjaka, rizik od štete značajno opada. Profesionalni saloni koriste visokokvalitetne proizvode i pridržavaju se standarda koji osiguravaju siguran i efikasan tretman.

Ako si ikada poželela da imaš sjajnu, zdravu i negovanu kosu, poseti naš salon ili zakaži besplatne konsultacije i otkrij čari keratinskog tretmana. Tvoja kosa zaslužuje najbolje, zato dozvoli da je transformišemo i pružimo joj neverovatan sjaj i mekoću.

Tabela sadržaja

Newsletter

Prijavi se na našu mailing listu i prvi dobijaj korisne savete i promocije!