Upotreba ajlajnera – najbolji make up saveti za savršeni ajlajner na tvojim očima

Tabela sadržaja

Koliko ti se puta desilo da čuješ kako je neko savršeno uklopio frizuru, haljinu i šminku na crvenom tepihu ili nekoj promociji, ali se make up čini malo nedovršen? Pitaš se šta je to što jednom make up look-u daje savršen izgled? To mogu biti razne stvari, ali svakako nešto što uvek da totalni finiš i ukompletira čitavu šminku je upravo ajlajner. 

Ajlajner doprinosi vizuelnom efektu, oči vizuelno deluju otvorenije. Može da izduži pogled i time da seksipilniji izgled. Postoje razni načini na koje se možeš poigravati sa iscrtavanjem ajlajnera i kombinovati ga u više tehnika i boja, ali krenimo od početka. 

Portret lepe devojke sa crvenim karminom
Upotreba ajlajnera – najbolji make up saveti za savršeni ajlajner na tvojim očima 19

Istorija

Kleopatra je koristila ajlajner na svoj specifičan način i time je ajlajner bio simbol moći i bogatstva u drevnom Egiptu. Ipak kasnije je postao dostupan i u nižim staležima te je tako generalno postao zaštitni znak starih Egipćana. 

Nasminkana mlada devojka sa plavim ocima
Upotreba ajlajnera – najbolji make up saveti za savršeni ajlajner na tvojim očima 20

Svoj ponovni procvat dobio je u Holivudu kada su počele masovno da ga upotrebljavaju poznate dive starog Holivuda. One bi svoje oči naglašavale crnim ajlajnerom kako bi im one došle do izražaja na crno belim filmovima, ali i kasnije kada su počeli da se emituju filmovi u boji. Samim tim inspirisale su i obične žene da odbace svoj konzervativni izgled pod uticajem viktorijanske mode i počnu da se šminkaju smelije. 

Devojka aristokratskog stila nanosi maskaru.
Upotreba ajlajnera – najbolji make up saveti za savršeni ajlajner na tvojim očima 21

Vrste ajlajnera

I danas ovaj mali make up proizvod jedan je od omiljenih koji se koristi u šminkanju. Devojke ga koriste gotovo svakodnevno i u raznim prilikama. Veliki je izbor boja, nijansi i vrsta pa se nameće pitanje koji da izabereš za sebe

Postoji nekoliko vrsta ajlajnera. 

Ajlajner kao marker

Tečni ajlajner ili tuš 

Gel ajlajner

Ako si početnik i plaši te iscrtavanje savršene linije možda je za tebe najlakši izbor ajlajner u obliku markera. Takva forma ajlajnera ima precizan vrh kojim možeš sasvim lako izvući liniju iznad oka i time postići cilj kojem težiš. 

Ako ti iz prve ne uspe, ne brini. I tu postoje razni trikovi. Možes iscrtati sitne tačkice koje ćeš kasnije popuniti u pravu liniju i time iscrtati svoj ajlajner. Postoji i trik gde u spoljni ugao oka možes isrtati trougao koji ćeš kasnije povezati sa kapkom i popuniti. Ako i pogrešiš nije strašno. Možeš nakapati malo sredstva za skidanje šminke na štapić za uši ili čistu četkicu i popraviti grešku. Malo korektora preko i sve je ok. Marker je uvek dobar i siguran izbor i pomoći će ti da se uvežbaš u dobrom iscrtavanju ajlajnera. 

Ajlajner poput flomastera spada u tečne ajlajnere i vrlo je precizan. Aplikator ovog ajlajnera je poput markera. Kako se brzo suši možda ćeš morati da ponoviš postupak iscrtavanja, kako bi dobila punu liniju. Postojaniji je od olovke te su i njegove linije jasnije i čistije. 

Ajlajner poput flomastera
Upotreba ajlajnera – najbolji make up saveti za savršeni ajlajner na tvojim očima 22

Za početnike ovakav ajlajner je najbolji izbor. Sa njime se možeš i igrati. Kako su mu linije čiste i jasne možete se poigravati oblicima i isctavanjem. 

Takođe tečni ajlajner možeš naći i u bočici sa četkicom. On je poput tuša i linije koje izvlačiš njime su tanke. Ako si početnik ovu vrstu ajlajnera za početak najbolje zaobiđi. Za ovakakav ajljaner potrebna je velika spretnost i umešnost u iscrtavanju savršene linije. Njegova tekstura je manje više mat brzo se suši i izvlači najtanju i najpostojaniju liniju kada za to imaš stpljena, umešnosti i mirne ruke. 

Tecni ajlajner u bocici
Upotreba ajlajnera – najbolji make up saveti za savršeni ajlajner na tvojim očima 23

Gel ajljajner je kremastije strukture, nanosi se četkicom koja ide u kompletu sa njim. Zbog svoje strukture i tanke četkice veoma je zahvalan za korišćenje i linije koje vučeš su pune i postojane. 

Kada naučiš da sasvim ok iscrtavaš liniju oka i drugim vrstama ajlajnera poput kreona ili flomastera možeš slobodno preći na njega.

Puder ajlajner
Upotreba ajlajnera – najbolji make up saveti za savršeni ajlajner na tvojim očima 24

Od skoro postoji još jedna verzija ajlajnera. To su puder ajlajneri. Pitaš se šta je to? To su ustvari presovani puderi u boji ili senka u boji koju nanosiš na liniju oka tankom, mokrom četkicom. Ovakva vrsta šminkanja je postala jako popularna u poslednjih par godina i daje vam širinu u izboru boja i poigravanju sa različitim stilovima šminkanja.

Puder ajlajner i zlatne senke
Upotreba ajlajnera – najbolji make up saveti za savršeni ajlajner na tvojim očima 25

Oblik očiju 

Pre nego što se odlučiš za iscrtavanje ajlajnera moraš obratiti pažnju i na svoj oblik očiju. Samim tim postoje i određene tehnike iscrtavanja koje će tvoj oblik očiju vizuelno suziti ili otvoriti. 

Ako imaš krupne oči, a želiš da ih vizuelno izdužiš svoje iscrtavanje trebaš početi od polovine gornjeg očnog kapka ka spolja time što ćeš liniju izvući što duže ka spoljašnjosti. Nikako ne bi trebala da ideš skroz do unutrašnjeg ugla oka jer ćeš time vizuelno zatvoriti oko. 

Ako su tvoje oči sitne možeš ih vizuelno učiniti krupnijim time što ćeš liniju ajlajnera izviti ka spolja što više u mali luk. 

Ako je razmak između očiju preblizu trebaš staviti akcenat na spoljašnje uglove očiju, a ako je tvoj razmak između očiju preširok onda trebaš naglašavati unutrašnje ugolve očiju. I tu postoji dobar trik. Svoje oči možeš vizualno približiti time što ćeš iscrtati u unutrašnjim uglovima očiju izvrnuto slovo V i time uokviriti unutrašnje uglove očiju. Tako će tvoje oči izgledati vizualno bliže. 

Tehnika iscrtavanja

U zavisnosti od oblika oka ili izbora ajlajnera možeš koristiti razne tehnike.

Koncetrisana mlada devojka nanosi ajlajner
Upotreba ajlajnera – najbolji make up saveti za savršeni ajlajner na tvojim očima 26

Jedna od najpoznatijih je lepljiva traka. Pitaš se kako lepljiva traka može pomoći u iscrtavanju ajljanera? Zbog svojih ravnih linija parče lepljive trake možeš zalepiti u spoljašnji ugao oka i vući liniju slobodno i koliko god želiš da izdužiš oko. Tu nema mnogo prostora za gresku jer će nakon što odlepiš lepljivu traku ostati ravna linija. Ovaj trik daje odlične rezultate i jedan je od popularnijih u svetu šminkanja. Jedino treba voditi računa o osetljivoj koži oko očiju i lepljivu traku pre lepljenja više puta odlepiti i zalepiti na ruci kako višak lepka ne bi iziritirao nežnu kožu oko očiju. 

Ako ti  nije pri ruci lepljiva traka ili prosto nisi u fazonu da lepiš lepljivu traku na lice sličan trik možeš uraditi i sa malo čvršćim papirom, olovkom i sl. 

Takođe možeš iscrtati sitne tačkice na samoj liniji kapka sa trepavicama i tanko ih popuniti praveći liniju ajlajnera ili isprekidane linije poput skice koje ćete kasnije popuniti. 

Varijante su razne i time se možeš igrati dok potuno ne usavršiš tehniku koja ti odgovara. 

Poigravanje

Kada postaneš ekspert u iscrtavanju svoje savršene linije ajljanera i pronađeš odgovarajuću vrstu i formulu za sebe možeš se prepustiti i raznim maštarijama u crtanju ajlajnera. Te tako pored klasične linije ajlajnera na gornjem kapku oka možeš docrtati zvezdice, iscrtati luk na pregibu kapka i spojiti ga sa vrhom spoljašnje linije. Možeš povući liniju i na donjem delu kapka. Varijante su različite.

devojka sa plavim ocima i nestandartnim ajlajnerom
Upotreba ajlajnera – najbolji make up saveti za savršeni ajlajner na tvojim očima 27
devojka sa nestandartnim ajlajnerom
Upotreba ajlajnera – najbolji make up saveti za savršeni ajlajner na tvojim očima 28
devojka sa braon ocima i nestandartnim ajlajnerom
Upotreba ajlajnera – najbolji make up saveti za savršeni ajlajner na tvojim očima 29
devojka sa nestandartnim crnim ajlajnerom
Upotreba ajlajnera – najbolji make up saveti za savršeni ajlajner na tvojim očima 30

Time još zanimljiviji efekat može dati i ajlajner u boji. 

Ajlajner u boji 

Ajlajner u boji
Upotreba ajlajnera – najbolji make up saveti za savršeni ajlajner na tvojim očima 31

Ajlajner u boji je u poslednjih nekoliko godina u trendu. Najpopularnije boje koje se koriste su definitivno plava, ljubičasta, zelena, ali sve češće možeš videti na reklamnim kampanjama, kod blogerki, influenserki i sl i beli ajlajner

Plavi ajlajner
Upotreba ajlajnera – najbolji make up saveti za savršeni ajlajner na tvojim očima 32

Ranije je bež ili beli ajlajner bio rezervisan samo za uobličavanje donjeg dela kapka i to vodene linije jer je tako oko vizuelno delovalo krupnije, ali danas postoje razne varijante iscrtavanja belog ajlajnera i po gornjem kapku gde možeš da se poigravaš sa linijama i oblicima. To se naravno podrazumeva i za sve druge boje. 

Devojka sa belim ajlajnerom
Upotreba ajlajnera – najbolji make up saveti za savršeni ajlajner na tvojim očima 33
Devojka sa belim ajlajnerom
Upotreba ajlajnera – najbolji make up saveti za savršeni ajlajner na tvojim očima 34

Za dnevnu varijantu možeš umesto crnog ajlajnera izabrati neku blažu verziju u zelenoj ili braon boji. Takođe postoji i tehnika izblendanog ajlajnera koja je u poslednje vreme pravi hit. 

Kod ove tehnike svoju punu liniju iscrtanog ajlajnera možeš sunđerastim aplikatorom malo izblendati i tako dobiti mekan izgled ajlajnera koji deluje nežnije.

Dnevna varijanta ajlajnera
Upotreba ajlajnera – najbolji make up saveti za savršeni ajlajner na tvojim očima 35
Plava devojka nanosi dnevnu varijantu ajlajnera
Upotreba ajlajnera – najbolji make up saveti za savršeni ajlajner na tvojim očima 36

A možeš i drugačije

Ako ti je za sve ovo potreban stručniji savet ili savršena šminka za bitan događaj u tvom životu uvek nas možeš pozvati i zakazati svoj termin u Makeover studiu ili online. Naši stručni saradnici biće ti od pomoći u izboru najboljeg ajlajnera za tvoje oči i pomoći da tvoj izgled bude savršen. 

Zakaži svoj termin u Makeover studiu.

Tabela sadržaja

Newsletter

Prijavi se na našu mailing listu i prvi dobijaj korisne savete i promocije!