Šminkanje za venčanje – Sve što treba da znaš

Tabela sadržaja

Dan o kome si maštala se bliži. Znaš datum, mesto i vreme venčanja. Pevušiš pesmu za prvi ples i slušaš repertoar benda koji će vas zabavljati. Venčanica je u pripremi, pronašla si onu o kakvoj si oduvek maštala. Srećna si i uzbuđena. Želiš da sve bude kako si zamislila, ali do savršenog dana čeka te još mnogo zadataka i važnih odluka.

Sledeće o čemu treba da razmišljaš su frizura i šminka. Bez obzira na to koliko puta si do sada na licu imala profesionalnu šminku i frizuru, tvoje venčanje je poseban dan. Sasvim je normalno da osećaš malu tremu i nesigurnost. Međutim, kada pored sebe imaš frizere i šminkere od poverenja, neće biti problema i neprijatnih iznenađenja.


Ovaj tekst posvetili smo svim budućim mladama. Zabeležili smo njihove najčešće nedoumice sa kojima smo se susretali i dali odgovore koji će im pomoći i rešiti dileme o pripremi za jedan od najlepših dana u životu.

I Do Wedding Journal 700x700 cr 1
Šminkanje za venčanje - Sve što treba da znaš 16

Da li je moguć dolazak šminkera na kućnu adresu?

Većina budućih mlada misli da će biti lakše i praktičnije ako šminker sa svom opremom dođe kod njih i našminka ih u kućnim uslovima. Međutim, u praksi ovo nije najbolje rešenje. Pre svega, atmosfera u kući tog dana je užurbana i napetija. Stvara se gužva, dolaze gosti, neko ulazi u prostoriju da zapitkuje, da gleda šminkanje. Mladi i šminkeru potrebni su mir i koncentracija, prijatna temperatura u prostoriji i idealno osvetljenje za rad. Jednostavno, da bi šminka bila perfektna i ti zadovoljna, neophodni su uslovi u kojima šminker može da pruži vrhunski kvalitet. Zbog toga se savetuje šminkanje u studiju. Tačno je da treba krenuti ranije, ali neće biti tenzije i stresa. Uz kafu, laganu muziku i opuštenu atmosferu, bez pritiska i gužve, bićeš spremna za svoj veliki dan i shvatićeš da je šminkanje u salonu najbolja odluka koju si donela.

make up artist woman looking mirror applying contouring scaled 1
Šminkanje za venčanje - Sve što treba da znaš 17

Kada treba da zakažem šminku i frizuru za venčanje?

Što pre – to bolje! Neke mlade zakazuju šest meseci ili godinu dana unapred. Bilo je slučajeva da su zakazivale šminku odmah nakon veridbe, jer znaju koliko je važno imati dobrog i pouzdanog šminkera.
U suštini, termini tokom proleća i jeseni su najtraženiji. Vikendom je svima potrebna šminka u prepodnevnim časovima i sve žene žele da budu gotove do 10h ili do 12h. Dovoljno je da jedna mlada zakaže šminkanje za sebe, kumu, majku, sestru i drugaricu i mi smo već popunili skoro sve udarne termine. U Makeover-u je moguće šminkanje šest osoba istovremeno. Kada nam zakažu mlada i dame koje imaju važne uloge na jednom venčanju, mogu da budu gotove u isto vreme.

Dakle, ukoliko ti šminka treba u prepodnevnim satima vikednom, misli o njoj čim zakažeš restoran i muziku.

The Hickenloopers Shields getting ready
Šminkanje za venčanje - Sve što treba da znaš 18

Da li je neophodna probna šminka?

Nije obavezna, ali je više nego poželjna. To svi profesionalni šminkeri dobro znaju, a mlade shvate kada je urade. Na probi ćeš stvoriti sliku o sebi i shvatićeš kako želiš da izgledaš na dan svog venčanja. Procenićeš da li želiš da nešto bude jače ili slabije, da li bi nešto da promeniš ili dodaš. Ako imaš specifičnu kožu, proba je neophodna, kako bismo izbegli neželjene reakcije i nepotreban stres pred venčanje.
Konsultovaćemo se, procenjivati i izabrati stil šminkanja. Zbog toga probna šminka traje duže i košta koliko i samo šminkanje. Važno je i da prilikom probe na neki način uskladiš svoj izgled sa šminkom. Odnosno, trebalo bi da dođeš isfenirana i elegantnije obučena, kako bi sagledala pravi efekat šminke.

Koliko dugo će šminka izdržati na mom licu?

Mlade žele da znaju da li će šminka biti postojana i izgledati isto u večernjim satima, ako se našminkaju rano ujutru. Naravno da hoće, jer profesionalni šminkeri znaju tehnike pravilnog nanošenja kvalitetne šminke. Kada se uradi kako treba, šminka može da izdrži i preko 15 sati, odnosno sve dok mlada ne odluči da je pre spavanja temeljno ukloni sa lica. Dakle, nije važno kada se šminkaš, već kako. Postupak nanošenja šminke i profesionalni šminker kome veruješ i možeš da kažeš sve što želiš, učiniće da izgledaš blistavo i lepo od jutra do mraka.


Takođe, nema razloga da se bojiš da će ti se koža usijati od toplote i znoja. Posebnim tehnikama šminker će umanjiti mogućnost usijavanja i objasniće ti kako da ne izgledaš masno na fotografijama i snimcima.

00225261e nova
Šminkanje za venčanje - Sve što treba da znaš 19

Nisam sigurna kakvu šminku želim za venčanje.

Neodlučnost i nesigurnost su sasvim normalne reakcije tokom priprema za venčanje. Pojačava ih i istraživanje na internetu, kao i veliki izbor mogućnosti.
Kada tražiš inspiraciju za šminku na internetu, potrudi se da pronađeš osobe koje su slične tebi. Na primer, ako imaš crnu kosu, sitne oči ili spuštene kapke, trebalo bi da pronađeš nešto što tebi lično odgovara. Pokaži šminkeru šta ti se dopada, ali ostani verna sebi. Šminka se usklađuje sa tvojim stilom, senzibilitetom, bojom očiju, kose i tena. Najvažnije od svega je da ljudi toga dana vide tebe i tvoju jedinstvenost, a to će dobar šminker uspeti da postigne.

Kako da pripremim lice za profesionalno šminkanje?

Otprilike 7 do 10 dana pre venčanja poželjno je da dođeš na konsultacije. Lepo bi bilo da uradiš čišćenje lica i dubinsku hidrataciju sa odgovarajućom maskom. Ako neguješ lice kod kuće, koristi samo proverene proizvode, maske i blage pilinge. Ali ništa agresivno i sve ovo nekoliko dana pre venčanja, jer ne želimo da koža loše odreaguje na neke tretmane, koliko god da su bezbedni. Veoma je važno da sređivanje obrva i skidanje nausnica uradiš minimum pet dana pre venčanja. Tokom osetljivog životnog perioda koža ume da odreaguje neobično. Zato misli na vreme o ovim tretmanima i uradi ih u pravom trenutku.

pexels rodnae productions 6724383 scaled 1
Šminkanje za venčanje - Sve što treba da znaš 22

Imam osetljivu kožu i oči. Šta da radim?

Dođi na konsultacije i na probnu šminku. Ako se bojiš da staviš veštačke trepavice zato što imaš osetljive oči ili si alergična na neki sastojak, obavezna je proba i dogovor. Mi ćemo pronaći način da rešimo problem i da izgledaš perfektno na dan venčanja, ali nam je potrebno dovoljno vremena i konsultacija da to postignemo.
Kada je u pitanju masna ili osetljiva koža, probno šminkanje je više nego poželjno, da bismo znali kako da pripremimo lice za profesionalne proizvode. Mi smo dekorateri lica, koža je naše platno i kada je ona dobro, postižemo i dobre rezulate.

Želim da promenim boju kose pre venčanja. Da li je to moguće?

Naravno da jeste, ali ne na sam dan venčanja niti sedam dana ranije. Potrebno je da nam se javiš i zakažeš bar mesec dana ranije. Korekcija boje može da traje 6-7 sati i zbog toga se ne radi tik pred venčanje, kada imaš najviše obaveza oko organizacije. Takođe, kvalitetan tretman za kosu uvek dobro dođe, kao i proba frizure, ukoliko imaš specifične zahteve, želiš umetke ili nisi sigurna kako ćeš izgledati.

Kako će šminka izgledati na fotografijama?

Perfektno, kao i u prirodi! Iako vlada ubeđenje da šminka mora da bude jača kako bi došla do izražaja na fotografijama, shvatišeš da ne mora da bude tako. Šminka treba da bude lepa i uživo i na fotografijama, a to iskusni šminker ume da postigne. Zaista ne treba da budeš zabrinuta, jer su šminka i fotografija danas toliko napredovale da je zaista apsurdno preterivati i opterećivati se da li će nešto biti vidljivo. Osmeh i sreća na fotografijama su najvažniji.

stock photo cheerful woman taking selfie bride
Šminkanje za venčanje - Sve što treba da znaš 29
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Pinterest
  • Twitter

Koliko košta profesionalno šminkanje?

Precizan odgovor na ovo pitanje vrlo često je teško dati. Cena profesionalnog šminkanja kreće se od 1000 dinara, pa do 200eur, koliko neki šminkeri naplaćuju. Sve zavisi od šminkera do šmikera, od salona do salona, od toga koliko neko ima iskustva, koliko dugo radi, sa kakvom šminkom radi ali i od popularnosti samog šminkera, odnosno studija za šminkanje. Konačnu odluku o izboru šminkera treba da doneseš na osnovu sopstvene procene, ličnog stila, ali i na osnovu stila šminkanja samog šminkera. Ako neki šminker naplaćuje 200eur, ne znači da će te on našminkati četiri puta bolje od onog koji naplaćuje 50eur. Najvažnije od svega je da se dobro informišeš, proceniš svoj budžet, da upoznaš šminkera, stekneš poverenje u njega i na osnovu svega toga doneseš konačnu odluku.

Savet plus: Pažljivo biraj šminkera!

On je pored frizera prva osoba sa kojom ćeš doći u kontakt na dan svog venčanja. Veoma je važno da ti prija po energiji, senzibilitetu i pristupu. Ako osetiš napetost prilikom prvog susreta, ili smatraš da već od starta nisi dobila odgovore na neka tebi vežna pitanja, razmisli da li želiš da mu pokloniš poverenje. Možeš da biraš najbolje za sebe i za dan o kome si oduvek maštala.

e444a3d2 3158 48b2 949a 1c7680f545da shutterstock 1110054944
Šminkanje za venčanje - Sve što treba da znaš 30
Tabela sadržaja

Newsletter

Prijavi se na našu mailing listu i prvi dobijaj korisne savete i promocije!