Sprej za zaštitu kose od toplote: Potreba ili obmana?

Tabela sadržaja

Sa rastom popularnosti pegli za kosu, tema zaštite kose od toplote sve više dobija na značaju. Međutim, kada je u pitanju sprej za zaštitu kose od toplote mišljenja su podeljena. Dok ga pojedini frizeri izdvajaju kao izuzetno važan proizvod za očuvanje zdravlja kose, postoje i osobe koje ga vide kao marketinšku obmanu. Zbog pojedinih sastojaka koji se mogu naći u spreju, poput silikona ili alkohola, postavlja se pitanje da li ovakav proizvod može biti štetan. Šta je od svega toga istina?

Oštećena kosa od peglanja

Ako koristiš fen, peglu za kosu ili figaro verovatno si već čula da je važno da zaštitiš kosu od visoke temperature. U većini slučajeva kosa teško podnosi izlaganje visokim temperaturama, postaje lomljiva i kruta. To se dešava jer ovi aparati dostižu i do 230 stepeni. Ipak, ima li išta lepše od svilenkaste, ravne ili kovrdžave frizure koju presa i figaro tako lepo definišu?! Zašto su nam neophodne toliko visoke temperature? Postoji li način da stilizujemo kosu kako želimo, a da je ne oštetimo?

Feniranje kose: šta se dešava sa kosom

Važno je da znaš da kosa može da menja svoj oblik tek kada se promeni struktura dlake. Feniranje, odnosno zagrevanje je jedan od načina da se to postigne jer visoke temperature utiču na kutikulu dlake, tačnije na njen spoljni keratinski i proteinski omotač. Osim toga, dolazi do kidanja vodoničnih veza i topljenja prirodnih ulja.

zastita od toplote za kosu
Sprej za zaštitu kose od toplote: Potreba ili obmana? 6

Sušenje kose treba da se izvodi korišćenjem jače snage fena, ali uz izbegavanje maksimalne temperature. Za sušenje i feniranje kose, odličan izbor je fen sa jonizatorom vazduha jer će vlasi tako ostati hidrirane i sjajne. Pre upotrebe figara ili prese, kosa bi trebalo da bude potpuno suva jer bi, u suprotnom, visoke temperature mogle da je „skuvaju”. 

Kao i kod feniranja, savršenu frizuru i dalje možeš postići sa temperaturama srednje jačine, pa izbegavaj one najjače. Kosu ne bi trebalo izlagati jačim temperaturama aparata za stilizovanje duže od 10-ak sekundi. Kako bi se sprečila veća oštećenja, kosu treba negovati adekvatnim proizvodima za negu, kao što su preparati za termičku zaštitu kose. Jedan od najpopularnijih preparata ove vrste je sprej za zaštitu kose od toplote.

Zaštita kose od toplote

zastita kose od toplote
Sprej za zaštitu kose od toplote: Potreba ili obmana? 7

Kao što smo već opisali, visoke temperature uklanjaju vlagu iz vlasi, pa one postaju krhke i sklone raznim oštećenjima. Zato nam je potrebna zaštita kose od toplote koja ima ulogu da zadrži vlagu unutar dlake i stvori zaštitni film. Sprej za zaštitu kose od toplote osim te uloge, ima i ulogu da olakša raščešljavanje, omekša kosu i olakša oblikovanje frizure. Koji preparat za zaštitu i negu ćeš izabrati zavisi od tipa kose i stepena oštećenja.  

Međutim, kako bi sprej za zaštitu kose od toplote pružio najviši nivo zaštite bez kompromisa po pitanju krajnjeg, dugoročnog ishoda, potrebno je da ima adekvatne sastojke. Zahvaljujući formulama kao što su termoaktivni polimeri kosa će ostati glatka, hidrirana i zaštićena od visokih temperatura. Važno je da ovakvi proizvodi budu lagane teksture kako bi se ravnomerno rasporedili po celoj dužini kose, ne otežavajući je.

Najbolji sprej za zaštitu kose od toplote

Skeptici upozoravaju da pri izboru spreja treba da budemo obazrivi jer određeni proizvodi mogu sadržati sastojke koji su potencijalno štetni po kosu. Tako silikoni mogu da stvore sloj na vlasi koji je teško ukloniti i koji će opteretiti kosu čineći je tokom vremena beživotnom. Takođe, neki sprejevi sa visokim sadržajem alkohola isušuju kosu i mogu je učiniti lomljivom.

najbolji sprej za zastitu kose od toplote
Sprej za zaštitu kose od toplote: Potreba ili obmana? 8

Iako ovaj proizvod možda i nije savršen, ipak pruža određeni stepen zaštite prilikom korišćenja termičkih aparata za stilizovanje. Umesto potpunog izbegavanja ovih proizvoda, pažljivo odaberi najbolji sprej za zaštitu kose od toplote i budi sigurna da ćeš imati višestruke koristi od njega. Prepoznaćeš ga po blažoj formuli koja sadrži hranljive sastojke. Među njima posebno se izdvajaju prirodna ulja, poput arganovog, kokosovog, bademovog ili ulja avokada. O njihovom pozitivnom efektu saznaj više u tekstu Najbolje ulje za kosu – tajna zdrave i negovane kose.

Od bogate ponude raznovrsnih spejeva za kosu koje možeš pronaći u Makeover shopu, izdvojićemo lagani suvi Alfaparf Style Stories Thermal Protector koji štiti kosu od dehidratacije prilikom upotrebe alata za stilizovanje. Pogodan je za sve tipove kose, a ne sadrži parabene ni sulfate. Takođe, tu je i Alfaparf Semi Di Lino Reconstruction sprej za feniranje koji štiti, hrani i obnavlja kosu pomoću četiri jedinstvena kompleksa.

Sprej za zaštitu kose od sunca

sprej za zastitu kose od sunca
Sprej za zaštitu kose od toplote: Potreba ili obmana? 9

Dok će jednom tipu kose najviše odgovarati sprej sa aktivnim sastojcima, poput keratina i biljnih ekstrakata, koji će je regenerisati, drugoj će prijati formule koje je ne slepljuju i koje se lako nanose. Farbanoj kosi će prijati sastojci koji čuvaju boju, dok će suvoj kosi prijati pantenol koji je hidrira.

Tokom letnjih meseci, najbolji sprej za zaštitu kose od toplote biće onaj koji sadrži UV zaštitu. Jedan takav sprej za zaštitu kose od sunca je Wella Sun UV Hair Color Protection koji je napravljen sa provitaminom B5 i služi za zaštitu boje od UV zračenja.

Kako se koristi sprej za zaštitu kose od toplote 

Sprej za zastitu kose od toplote
Sprej za zaštitu kose od toplote: Potreba ili obmana? 10

Postoji više različitih vrsta ovog proizvoda, a na svakom od njih je naveden pravilan način korišćenja. Sprej za zaštitu kose od toplote se nanosi sa udaljenosti od oko 30 cm na mokru ili suvu kosu, pre feniranja ili upotrebe prese za kosu. Kako bi se ravnomerno rasporedio po celoj dužini dlake, preparat je potrebno raščešljati ili umasirati prstima.

Jedna od najčešćih grešaka je što se procesu peglanja ili uvijanja kose prilazi odmah nakon nanošenja ovog proizvoda. Zaštitni sprej za kosu bi prvo trebalo da se dobro osuši na kosi. Zato pustite kosu bar 10-ak minuta kako bi ona upila sve zaštitne sastojke.

Kako se resiti ispucale kose

Oštećena kosa od peglanja? Prirodno imaš suvu i osetljivu kosu čiji krajevi brzo procvetaju? Ne brini, konačno imamo pravo rešenje i odgovor na pitanje kako se rešiti ispucale kose. Tretman za oporavak oštećene kose koji je prilagođen tvom tipu kose i stepenu njenog oštećenja vratiće vitalnost i sjaj tvojoj kosi, a tebi osećaj sigurnosti i samopouzdanja. Tvoja kosa više neće pucati i lomiti se, a što je najbitnije – biće trajno zaštićena. Zakaži svoj termin ili nas kontaktiraj već danas i odmah nakon tretmana uživaj u jakoj i zdravoj kosi, bez ispucalih krajeva.

Tabela sadržaja

Newsletter

Prijavi se na našu mailing listu i prvi dobijaj korisne savete i promocije!