Šta vaša kosa otkriva o vašem zdravlju

Tabela sadržaja

Zdrava i lepa kosa je ogledalo našeg zdravlja i rezultat je brojnih faktora – od ishrane, preko životnih navika do genetike.

Ono što kosa otkriva o tvom zdravlju zapravo može biti veoma korisno. Ako znaš na šta da obratiš pažnju, ona će ti signalizarati potencijalne probleme ili nedostatke još pre nego što se drugi ozbiljniji simptomi pojave.

Suva, lomljiva ili masna kosa retko kad je samo estetski problem. Iza toga često stoje ozbiljniji uzroci poput hormonskih disbalansa, inflamatornih procesa, loše ishrane, nedostatka vitamina i minerala.

Zato dobro pogledaj svoju kosu i zapitaj se – da li ti ona šalje neki važan signal? U nastavku teksta otkrivamo kakve probleme sa zdravljem odaje kosa i šta sve možeš preduzeti da joj vratiš sjaj i zdrav izgled!

Simptomi lošeg zdravlja koji se ogledaju na kosi

Ovo su neki od stanja kose, koji nisu samo estetski problem, već mogu iza sebe da nose mnogo veće probleme.

Opadanje kose

Opadanje kose ili alopecija jedan je od najuočljivijih znakova da nešto nije u redu sa tvojim zdravljem. Uzroci mogu biti hormonski disbalansi poput povišenog nivoa testosterona, bolesti štitne žlezde, nedostatak gvožđa, cinka, proteina ili vitamina B. 

Opadanje kose takođe može biti rezultat autoimunih bolesti, genetike, stresa i inflamatornih procesa u telu. Ako primetiš da ti kosa intenzivno opada, obavezno potražio savet lekara da bi što pre utvrdili i rešili uzrok.

Suva i lomljiva kosa

Kada je kosa suva, lomljiva i teška za oblikovanje, u pitanju je obično nedostatak vitamina i minerala bitnih za zdravlje kose poput cinka, gvožđa, bakra i proteina. 

Suvoća se može javiti i kao posledica hormonskih promena, terapije lekovima, anemije, dehidratacije ili dermatoloških oboljenja poput psorijaze ili ekcema.

Devojka sa četkom i tamršenom kosom
Šta vaša kosa otkriva o vašem zdravlju 3

Masna kosa

Masna kosa nije samo problem koji utiče na naš izgled. Masna kosa i perut nastaju kao rezultat prekomernog lučenja lojnih žlezda. Najčešći uzrok masne kose su hormonski disbalans (posebno androgen), insulinska rezistencija, stres, loše navike u ishrani, kao i sa bakterije i gljivice na koži glave. Rešenje je u balansiranju hormona, poboljšanju ishrane i njezi kože glave.

Češljajući se devojka brine o svojoj kosi
Šta vaša kosa otkriva o vašem zdravlju 4

Perut/ljuštenje kože glave

Suva perut i intenzivno ljuštenje kože rezultat je zapaljenja kože glave. Najčešće je izazvano gljivičnom infekcijom, ali može biti i reakcija na hemijske tretmane kose, stres, hormonske promene, nedostatak cinka ili neka kožna oboljenja. 

Takođe, pojava peruti vrlo često znači da bi trebalo da se promene preparati za kosu i negu kože glave. Upoteba istih proizvoda u dužem vremenskom periodu dovodi do prezasićenosti.

Promena boje kose

Preuranjeno sedenje ili gubitak pigmenta u kosi mogu biti simptom nedostatka vitamina B12, gvožđa, bakra, cinka ili problema sa štitnom žlezdom. 

S druge strane, preterana pigmentacija u vidu tamnijih fleka rezultat je hormonskih poremećaja i insulinske rezistencije. Boja kose važan je pokazatelj unutrašnjeg balansa vitamina i minerala.

Kako negovati kosu u skladu sa potrebama zdravlja

Ukoliko želiš da tvoja kosa odaje utisak zdravlja i lepote, neophodno je da posvetiš pažnju ne samo njenoj spoljašnjoj nezi, već i unutrašnjim faktorima koji utiču na nju. Evo nekoliko najvažnijih smernica:

Ishrana za zdravu kosu

Ishrana treba da bude bazirana na namirnicama bogatim proteinima, vitaminima iz grupe B, gvožđem, cinkom, bakrom i antioksidansima. Redovno unošenje mesa, jaja, mahunarki, orašastih plodova, semenki, tamnog povrće i voće su idealna stvar za zdravu kosu. 

Redovna nega kose i kože glave

Biraj blage šampone za uklanjanje nečistoća sa kože glave i prirodne preparate za negu koji će je hidrirati i umirivati.

Uvek proveri sastav preparata za kosu. Izbegavaj one koji sadrže štetne sastojke. Šamponi bez sulfata su uglavnom najbolje rešenje za negu kose.

Kontrola stresa i hormona

Stres dovodi do opadanja kose, a hormonski disbalans je čest uzrok pojave peruti, oštećenje i masne kose. Pokušajte da ublažavite stres i po potrebi ispitajte hormone kako bi rešili uzroke.

Redovne konsultacije sa lekarom

Poseta dermatologu ili trihologu bar jednom godišnje pomoći će pri identifikovanju i rešavanju potencijalnih zdravstvenih problema koji utiču na kosu. Stručna pomoć je idealno rešenje za zdravu i lepu kosu.

Zaključak

Lepa i zdrava kosa zahteva brigu o zdravlju i blagovremeno rešavanje eventualnih problema. Redovnim pregledima, analizama i savetima stručnjaka otkrićeš uzroke lošeg stanja kose i znaćeš kako da vodiš računa o njoj.

Uz balansiranu ishranu bogatu proteinima, vitaminima i mineralima, redovnu negu preparatima prilagođenim tvom tipu kose i kontrolu stresa – tvoja kosa ponovo može zablistati punim sjajem. Jer lepota kose ogleda se u njenom zdravlju.

Vodi računa o sebi i tvoja kosa će ti biti zahvalna na tome!

Tabela sadržaja

Newsletter

Prijavi se na našu mailing listu i prvi dobijaj korisne savete i promocije!