Farbanje kose – 7 najčešće postavljanih pitanja

Tabela sadržaja

Odluku o promeni boje kose neke žene donose veoma brzo i lako. Dovoljno je samo da im padne na pamet da iz jedne nijanse pređu u drugu ili da promene kompletnu boju i već su to učinile. Nije im potrebno dodatno razmišljanje, odlučivanje, konsultacije ili mišljenja okoline. Prošle su kroz faze sa svim mogućim bojama kose. Jednostavno, vole da eksperimentišu i nemaju problem sa brzim promenama. Međutim, ima žena koje o promeni boje kose dugo razmišljaju. Ne žele da ovu odluku donesu brzo i da ne budu zadovoljne rezultatima.

Ovo ne znači da neka grupa žena greši i da nisu u pravu one koje se često farbaju ili one koje to ne žele da rade na prečac. Sve je stvar karaktera, razmišljanja i životnih stavova i sve žene su u pravu, jer se radi o njihovom izgledu i stilu.
Sasvim je u redu da voliš da isprobavaš različite boje, sve dok to radiš na pravilan način i ne dovodiš zdravlje svoje kose u opasnost. S druge strane, u redu je i ako ti je za farbanje potrebna posebna priprema, savet i konsultacija. Upravo zbog toga smo u ovom tekstu izdvojili pitanja koja frizeri dobijaju kada neka klijentkinja želi da promeni boju kose. Navodimo sedam najčešćih pitanja, a spremni smo da ovaj spisak proširimo, ukoliko nam i ti pošalješ neku svoju dilemu u vezi sa farbanjem kose.

Da li će farbanje oštetiti moju kosu? 

Plava, nasmejana, lepa devojka farba sama sebe
Farbanje kose - 7 najčešće postavljanih pitanja 5

Farbanje ne bi trebalo da oštećuje kosu, ukoliko se koriste pravi preparati i radi na ispravan način. U suštini, sve zavisi od toga koliko je tvoja kosa prethodno zdrava i očuvana. Za nanošenje farbe na kosu koristi se hidrogen peroksid koji ima moć da uz pomoć kiseonika uđe u korteks dlake i razbije molekule pigmenta koji kosi daju boju. Na taj način stvara uslove za farbanje dlake farbom. 

Ako hidrogen koristiš na pogrešan način i farbaš se veoma često, tvoja kosa vremenom će postati suva i krta, a to je sigurno nešto što ne želiš. U suprotnom, sa pravilnim nanošenjem farbe i hidrogena, moguće je očuvati zdravlje kose i postići sjaj nove boje.

Da li da farbam kosu sama ili da to prepustim profesionalnom frizeru?

Plava devojka se farba u salonu lepote
Farbanje kose - 7 najčešće postavljanih pitanja 6

O ovome je već bilo reči u tekstu Da li je izvlačenje pramenova kod kuće dobra odluka. U principu, klasično farbanje jeste malo jednostavnija tehnika od izvlačenja pramenova, ali ukoliko nemaš iskustva sa farbom za kosu i nisi sigurna da ćeš to uraditi dobro, najbolje je da se obratiš profesionalnom frizeru. 

Pored toga što možeš da oštetiš kosu neadekvatnim preparatima, možda nećeš biti dovoljno precizna u nanošenju farbe pa će neki delovi ostati neofarbani, što zaista ne izgleda lepo.

Koliko često treba da farbam kosu?

Sve zavisi od zdravlja tvoje kose. Ako imaš oštećenu kosu, najbolje je da sačekaš da se malo oporavi. Obično se preporučuje farbanje kose na otprilike šest nedelja. Konsultuj se sa frizerom pre farbanja kose i dozvoli mu da proceni da li je moguće češće farbanje. Ukoliko ti se boja tvoje kose dopada, možda je moguće da uradite samo korekciju boje i da ne farbate celu dužinu, jer nam je uvek primarno da očuvamo zdravlje kose i da ništa ne radimo bez potrebe.

Koju farbu da koristim da bih uspešno prekrila sede?

Seda zena namesta kosu
Farbanje kose - 7 najčešće postavljanih pitanja 7

Seda kosa ponekad može biti vrlo uporna. Teško je prekriti svaku vlas ili se farba sa sedih brzo spere. Ovo je posebno vidljivo ako imaš više od 50% sedih vlasi. Međutim, postoji nekoliko stvari koje možeš da uradiš za uspešno prekrivanje sede kose. Prvo, razmisli o svetlijoj nijansi kose i koristi farbu na kojoj je naznačeno da uspešno prekriva sede vlasi. To su obično profesionalne trajne farbe za kosu koje su formulisane tako da prekrivaju i najupornije sede. Ukoliko sama farbaš kosu, izdvajaj manje pramenove i farbaj ih pažljivo i detaljno. Ako farbanje svoje kose prepustiš frizeru, naglasi mu da imaš dosta sedih i on će znati kako da ih uspešno prekrije.

Kako da što duže zadržim boju na kosi?

Danas na tržištu postoji mnogo proizvoda koji efikasno održavaju farbu na kosi i čine da traje što duže. Pre svega, uveri se da šampon i balzam koje koristiš ne sadrže sulfate i da štite od UV zračenja, kao i da su namenjeni za održavanje farbane kose. 

Kosu ne bi trebalo da pereš vrelom vodom i da je prekomerno izlažeš suncu. Bilo bi dobro da je svaki put ispereš hladnom vodom, kako bi zatvorila kutikulu kose i postigla sjajniji izgled. 

Farbana kosa vremenom postaje suva i zahteva dodatnu hidrataciju pa se potrudi da joj priuštiš dubinske tretmane i kvalitetne preparate. Na ovaj način će tvoja kosa biti zdravija, a samim tim će se i farba duže zadržavati na njoj. 

Da li je bolje farbati suvu ili mokru kosu?

Kosa pre farbanja trebalo bi da bude suva, a preporučuje se pranje kose dan pre farbanja. Takođe preoporuka je da izostaviš nanošenje dodatnih preparata koji mogu da spreče “izvlačenje” željene nijanse. Dakle, potrudi se da ne nanosiš gel, lak za kosu, puder za koren, šampon za suvo pranje kose i slične proizvode.

Kako da izaberem pravu farbu za kosu?

Kolaz prirodne boje kose: smedja, crna i crvena
Farbanje kose - 7 najčešće postavljanih pitanja 8

Potpuno je razumljivo da su neke žene zbunjene uzorcima u katalogu boja, posebno kada je reč o takozvanoj „početnoj nijansi”. Pitaju se da li se to odnosi na njihovu pravu boju kose, na ofarbanu kosu ili na svetlije nijanse koje se obično jave na krajevima. 

Ovde treba obratiti pažnju na nijansu koju sada imaš, bez obzira na to da li je kosa farbana ili ne. Skoncentriši se na sredinu kose, jer koren može biti tamniji, a vrhovi svetliji, ukoliko se prethodna boja malo isprala. Bilo bi od velike koristi da uočiš da li tvoja kosa ima topao ili hladan ton, odnosno da li ima nijanse crvene, narandžaste, žute ili pepeljaste. Na osnovu toga pronaći ćeš svoju sadašnju boju, a zatim videti kakvu ćeš nijansu uspeti da „izvučeš” nakon farbanja. 

Ukoliko ti sve ovo deluje malo nejasno i nisi sigurna da možeš sama pre svega da izabereš farbu za kosu, a zatim i da se ofarbaš, uvek možeš da se obratiš profesionalnom frizeru. 

Zakaži besplatne konsultacije sa koloristom iz Makeover studija i vrlo brzo ćeš shvatiti šta želiš, a videćeš i da nije tako komplikovano da to postigneš, kada pokloniš poverenje nekome ko ima mnogo iskustva u farbanju kose. 

Termin možeš zakazati vrlo lako online. U tačno vreme, bez čekanja, uz opušteni razgovor i u prijatnoj atmosferi dobićeš boju kakvu oduvek želiš, zahvaljujući našem individualnom pristupu i pažljivom posvećivanju svakoj klijentkinji. 

Tabela sadržaja

Newsletter

Prijavi se na našu mailing listu i prvi dobijaj korisne savete i promocije!