Naglo opadanje kose kod žena

Tabela sadržaja

Opadanje kose je čest problem sa kojim se susreće 80% muškaraca i 50% žena. Bilo da se dešava opadanje kose posle korone ili posle porođaja, pre svega je važno utvrditi tačan uzorok ovog neprijatnog problema. Koliko situacija može biti ozbiljna govori i činjenica da se nekada javlja zaista obilno opadanje kose, na pečate

Ovo nije samo estetsko pitanje, budući da je gubitak kose često praćeno osećajem manje privlačnosti, padom samopouzdanja, pa čak i pojavom depresivnosti. Koji je najbolji šampon protiv opadanja kose? Da li vitamini, tablete, serumi i ampule protiv opadanja kose daju rezultate? Postoji li prirodni lek za opadanje kose?

Opadanje kose – uzrok

Prosečna osoba ima oko 100.000 vlasi, pa je gubitak od 50-100 dlaka dnevno u granicama očekivanog i neprimetnog. Kada se javi prekomerno opadanje kose, uzrok se u većini slučajeva krije u genetici. Ovo nasledno stanje je kod muškaraca poznato kao androgena ili androgenetska alopecija (alopecija je medicinski izraz za gubitak vlasi). Kod osoba koje imaju naslednu predispoziciju, okidači su polni hormoni, koji dovode do trajnog gubitka kose.

opadanje kose uzrok
Naglo opadanje kose kod žena 9

Opadanje kose kod žena – opadanje kose posle porođaja

Kod žena se kao posledica hormonske promene najčešće javlja opadanje kose posle porođaja ili pre i tokom menopauze. Uzrok se takođe može kriti u bakterijskom ili gljivičnom oboljenju, kao i čestom nošenju frizure poput repa ili punđe (Trakciona alopecia).

Kosu može da ošteti i često korišćenje uređaja za negu i stilizovanje koji, u nekim slučajevima, mogu dovesti i do gubitka kose. Veliki okidači su stres, kao i često čupanje i povlačenje vlasi zbog psihičkog stanja koje se naziva Trichotilomania. U nekim slučajevima se opadanje kose kod žena javlja kao posledica korišćenja pojedinih tableta, hemoterapije ili radioterapije.

Opadanje kose posle korone

opadanje kose posle korone
Naglo opadanje kose kod žena 10

Nakon preležanog Korona virusa mnogi su pomislili da će morati da nose periku jer je kosa poče da opada neverovatnom brzinom. Dok su po glavi ostajali pečati, čitavi pramenovi su ostajali u ruci, obično nakon češljanja ili pranja. U najvećem broju slučajeva, opadanje kose posle korone se javlja kod muškaraca i žena koji su imali temperaturu i groznicu, ali čak i onih koji nisu imali bilo kakve simptome. 

U nekim slučajevima se radilo o klasičnoj reakciji na stres zbog čega su se aktivirali hormoni štitne žlezde. U drugim slučajevima je u pitanju stres izazvan dugotrajnom izolovanošću i zabrinutošću. Međutim, ovakav način gubitka vlasi nastaje i zbog same akutne bolesti praćene groznicom.

Obično se javi tri meseca nakon bolesti i u skladu je sa stanjem koje se naziva telogen efluvijum (TE). Zašto kosa opada tek nakon tri meseca?TE se dešava kada kosa prestane da raste i uđe u fazu odmora (telogena) koja traje dva-tri meseca. Dlake se za to vreme odmaraju, a potom otpadnu, nakon čega sledi novi rast. U većini slučajeva nova kosa izraste u periodu od šest do devet meseci, a nekada i ranije. Mnogi pacijenti su njen rast ubrzali uz prirodni lek za opadanje kose.

Prirodni lek protiv opadanja kose

prirodni lek protiv opadanja kose kod zena
Naglo opadanje kose kod žena 11

Kombinacija pravilne ishrane, hidratacije, biljnih preparata za negu, ali i prirodnih proizvoda  pomoglo je mnogima da povrate svoju bujnu kosu. Ispiranje temena glave čajem koprive, maska od kvasca ili meda i cimeta podstiču negu i rast kose.  Blagotvorna je i masaža temena esencijalnim uljima, poput kokosovog, ricinusovog ili ruzmarinovog ulja.

Kao prirodni lek za opadanje kose, ne smemo da zaboravimo na blagotvorna dejstva belog luka. Znamo da ti je važno da ti kosa lepo miriše, stoga izaberi šampon sa belim lukom. U određenim slučajevima kosa se uspešno oporavila uz domaći šampon protiv opadanja kose. Ne samo da ga možeš sama napraviti, već je zaista dao odlične rezultate. Dobija se mešavinom šampona za bebe, AD kapi, ulja koprive i pantenola.

Opadanje kose kod dece i muškaraca

opadanje kose kod dece
Naglo opadanje kose kod žena 12

Iako se istanjenje dlake prirodno dešava procesom starenja, ono kod nekih muškaraca može da krene još u periodu ranog puberteta. Opadanje kose kod dece se javlja ređe, do 3%, ali predstavlja vrlo traumatično iskustvo. Ohrabrujuće je da kosa posle nekog perioda opet izraste, a najbitnije je da da se na vreme potraži stručna pomoć. Iako su uzroci opadanja kose različiti, spomenućemo neke od najčešćih stanja, a slično važi i za odrasle osobe.

Opadanje kose na pečate ili proređena kosa

opadanje kose na pecate
Naglo opadanje kose kod žena 13

Najčešći uzrok opadanja kose kod dece je gljivica Tinea capitis, koja se vrlo lako prenosi. Zato se ne preporučuje da deca dele peškir, češalj, ukosnice i slične lične stvari. Iako je praćena svrabom i naslagama sličnim peruti, uz dovoljno upornosti i doslednosti ova gljivična infekcija se vrlo uspešno leči. Takođe, poremećaj hormona usled poremećaja rada štitne žlezde može izazvati opadanje kose kod dece.

Kada  se javlja opadanje kose na pečate radi se o autoimunom oboljenju, poznatom kao alopecija areata. Kod većine osoba kosa ponovo izraste jer je u pitanju privremeni gubitak zbog stresa. Iako ne postoji tačno određena terapija, postoje adekvatne metode koje će bolest držati pod kontrolom. Neke od njih mogu da prekinu rast dlake i stave je u fazu mirovanja, odnosno telogenu fazu. Samo kod 5% dece razvije se alopecia totalis, odnosno gubitak dlake po čitavoj glavi ili alopecia universalis – potpuni gubitak dlake na čitavom telu.

Kako sprečiti opadanje kose?

sampon protiv opadanja kose
Naglo opadanje kose kod žena 14

Danas postoje razni laserski tretmani i regenerativne medicinske metode, kao i transplantacija. Međutim, kada su u pitanju uzroci na koje možemo da utičemo akcenat bi trebalo da bude na preventivi. Iako izbor proizvoda za negu spada u rutinske odluke, važno je da znaš da upotreba agresivnih šampona i boja za kosu mogu da prouzrokuju opadanje kose. Zato biraj kvalitetnu farbu, profesionalni frizerski salon i šampone na biljnoj bazi, koji ne sadrže sulfate i parabene i koji će smanjiti opadanje kose.

Obavezno zaštiti kosu od visokih temperatura. „Trudi se da izbegavaš stres” je možda lakše reći nego sprovesti, ali dovoljno fizičke aktivnosti i odmora mogu napraviti neophodni balans. Dovoljno hidriranosti i izbalansirana ishrana, uz unos vitamina pozitivno će se odraziti na zdravlje čitavog organizma, pa i na kosu.

 Vitamini za opadanje kose

Manjak vitamina A, B3, B12, C, E, D cinka, selena i gvožđa u organizmu mogu da prouzrokuju opadanje kose. Zato bi u ishranu trebalo uvesti što više zelenog povrća (posebno spanaća i koprive), crvenog mesa, ribe, žumanca, džigerice, mleka, orašastih plodova, kupusa, cvekle i citrusa.

vitamini za opadanje kose
Naglo opadanje kose kod žena 15

Jedan od tretmana za oporavak rasta dlake je mezoterapija u okviru koje se teme glve tretira koktelom antioksidanasa, minerala i vitamina. Na tržištu se mogu naći i tablete protiv opadanja kose koje sadrže kombinaciju raznih vitamina i drugih sastojaka koje će ojačati tvoju kosu i podstaći njen rast.

Najbolji šampon protiv opadanja kose

Alfaparf Semi Di Lino Scalp šampon protiv opadanja kose sadrži specijalnu formulu koja nežno čisti, stimuliše i jača kožu glave, kao i rast kose. Ne sadrži parafine, sulfate, ni parabene, pa je pogodan za svakodnevnu upotrebu, dok prijatan osećaj svežine pruža bogata i kremasta pena. Svrstava se u najbolji šampon protiv opadanja kose jer produžava život folikuli dlake, povećava vitalnost i pomaže u obnovi kose. Takođe, po rezultatima se izdvaja i Schwarzkopf Professional Scalp Clinix Anti-Hair Loss.

Ampule protiv opadanja kose

Alfaparf Semi Di Lino Scalp ampule protiv opadanja kose pomažu regenerisanju kože glave i omogućavaju kosi da ponovo raste. Zahvaljujući prirodnim sastojcima i ekstraktima obnavljaju kožu glave, jačaju koren i oživljavaju vlasi kose.

Schwarzkopf serum protiv opadanja kose

Schwarzkopf Professional SCALP CLINIX ANTI HAIR LOSS SERUM
Naglo opadanje kose kod žena 16

Osim vitamina, losiona i ampula od velike pomoći može biti i serum protiv opadanja kose, a među njima izdvajamo Schwarzkopf Professional Scalp Clinix Anti-Hair Loss Serum

Tabela sadržaja

Newsletter

Prijavi se na našu mailing listu i prvi dobijaj korisne savete i promocije!