Koja boja kose mi pristaje – bakarna, med, smeđa, plava

Tabela sadržaja

Vreme je za novu boju kose! Dok se raduješ osveženju i dobro poznatom osećaju samopouzdanja, sigurno si se zapitala: Koja boja kose mi pristaje? Bakarna boja kose, mahagoni ili ipak neka druga? Med plava, svetlo smeđa ili lešnik? Tamno ili bebi plava, pitanje je sad?

Toliko je opcija, ali kako da napraviš pravi izbor i na šta da obratiš pažnju? Imamo odgovor na ovu ne tako malu, ni jednostavnu dilemu. A imamo i dobru vest – možeš da poneseš bilo koju boju, samo treba da izabereš pravu nijansu. Sigurni smo da će ti ovaj tekst razjasniti sve nedoumice i da ćeš lako doneti odluku.

Kako se bira boja kose

med boja kose
Koja boja kose mi pristaje – bakarna, med, smeđa, plava 2

Kada se bira boja kose važno je ona bude u skladu sa tvojim stilom i željama, ali i tvojom bojom očiju i bojom kože. Zašto je ovo važno? Znaš ono kada kod neke žene primetiš da joj farbana kosa stoji kao da je rođena sa njome i da je sve harmonično uklopljeno, dok koža lica prosto sija? Za razliku od nje, neka druga može delovati suviše bledo, fejk ili imaš utisak kao da je lice obojeno u roze ili maslinasto zelenu? Fora je upravo u uklapanju boje kose sa bojom tena i očiju.

Na primer, Beyonse ima topli podton kože, pa joj topla boja kose savršeno stoji, za razliku od pepeljaste. Rihanna ima topli bronzani ten, pa joj topla blonde savršeno pristaje, iako bi većina žena izgledala kao žuto pile.

Kako se biraju boje za kosu u odnosu na podton kože

I šta je uopšte podton kože? Prvo, ono što svi odmah vidimo je ten kože koji može biti svetao (bleda ili rozikasta nijansa), srednji (maslinasto smeđa ili zlatno-bež) ili taman (tamno smeđa, braon ili crna). Ako uz svetlu boju kože ofarbaš kosu u tamno, možeš delovati starije i obrnuto. Međutim, ovde nam je mnogo važnije utvrditi podton kože.

Podton kože ćeš najlakše odrediti ako na dnevnoj svetlosti pogledaš vene na ručnom zglobu. Ako su zelene boje, tvoj podton je topao, a ako su plave ili ljubičaste boje – hladni. Ukoliko su negde između, odnosno imaju obe nijanse, reč je o neutralnom podtonu. Njega ne možemo da promenimo, možeš da pocrniš, ali i dalje ostaješ tamni podton.

Zašto je ovo važno? Cilj nam je da postignemo prirodan i ujednačen izgled, a to je moguće jedino ako na pravi način uklopimo podton kože sa bojom kose. Ako imaš hladan podton (roze, plavi, ljubičasti ili pepeljasti pigment) biraj hladne boje za kosu poput pepeljaste, platinaste, violet crvene, roze i pepeljasto crne. U ovom slučaju bi toplije plave, kao što je med plava ili karamel boja kose, trebalo izbegavati.

Ako je tvoj podton topao (sa žutim, zlatnim ili maslinastim pigmentom) najbolje će ti stajati toplije nijanse, kao što su bakarna boja kose, čokoladna, bež-plava, crvena med ili zlatno smeđa. Za neutralni podton izbor boje za kosu je beskrajan, ali ako želiš da budeš više platinum plava biraj boju koja u sebi ima više ljubičastog pigmenta. U slučaju lešnik boje kose biraj boju koja ima više žutog pigmenta.

Paleta/karton boja za kosu

Pri izboru boje za kosu, odnosno farbe obrati pažnju na oznaku broja, koji je naveden na pakovanju. Prvi broj predstavlja oznaku osnovne boje i pokazuje koliko će nam kosa biti svetla, odnosno tamna. Kreće se od crne do plave (1-10). Drugi broj predstavlja podton, odnosno ono što će stvoriti odsjaj kose. On određuje da li će boja naginjati na: prirodni, pepeljasti, violet zlatni, bakarni, mahagoni, crveni, braon ili biserni ton (odsjaj). Kao što smo na početku spomenuli, možeš da nosiš bilo koju boju, samo je važno da izabereš pravi podton crne, smeđe, plave, crvene ili narandžaste kose.

Kombinacijom ova dva broja nastaju nijanse. Da bi nam izbor bio lakši postoji paleta (karton) boja za kosu koji nam je posebno koristan kada hoćemo da neutrališemo određenu nijansu. Tome svemu treba još prilagoditi i jačinu hidrogena jer je važno na koju podlogu se farba nanosi. Odnos boje i hidrogena je važan za konačan izgled, zato ga nemoj sipati otprilike.

Crvena boja kose

Privlačna, vatrena i predivna kosa sa kojom ćeš uvek biti u centru pažnje. Intenzivno crvena, trešnja i bordo spadaju u hladne nijanse, dok npr. bakarna ili kesten boja kose spadaju u tople.

Vatreno crvena

Ako još nisi spremna za potpuno crvenu kosu, nežni crveni balejaž pramenovi su odličan izbor za početak.

Bakarna boja kose

Uz svetlije oči, a posebno uz oči plave boje, savršeno se uklapa bakarna boja kose koja može imati ljubičasti ili žuti pigment. Ako imaš hladniji podton kože i svetlije oči, biraj bakarnu boju koja u sebi ima više violet nego crvenog ili žutog pigmenta jer će u tom slučaju žuto bakarna boja kose izgledati neprirodno.

Med boja kose

Izuzetno privlačna zbog svoje topline i dubine, med boja kose je savršena za one devojke koje traže kombinaciju svetlijih i tamnijih nijansi. Budući da je topla, savršeno se uklapa sa toplim podtonom kože lica i smeđim očima.

Med plava boja kose

Prirodna toplina ove boje, tačnije njeni zlatni tonovi stvaraju bogatu i sjajnu boju koja će oživeti čak i najdosadniju kosu. Osim što je laka za održavanje, stvoriće utisak kao da si sunčeve zrake zadržala u kosi i dodati dašak luksuza, i elegancije.

Plava boja kose: Golden blond

Ovo je takođe varijacija tople nijanse plave boje.

Tamno plava boja kose – pepeljasta plava

Mistična i elegantna opcija, koja privlači pažnju svojim intenzitetom i snagom, bilo da je kosa kovrdžava, ravna ili valovita. Savršeno se uklapa uz hladni poton kože i svetle ili tamne oči. Tipičan primer hladno tamne boje je pepeljasta plava boja kose, koja ima blago sivkasti ili pepeljasti ton.

Bebi plava boja kose/platinasto plava

Nasuprot pepeljastoj boji kose, postoji bebi plava boja kose, koja spada u hladne, ali svetle boje plave kose.   

Takođe, još jedan primer hladne i svetle boje plave kose je platinasto plava sa srebrnkastim odsjajem.

A tu je i biserno plava boja kose.

Smeđa/braon boja kose

Od tamnih do svetlih nijansi i raznih pramenova, smeđa, odnosno braon boja kose daje toliko mogućnosti. Od karamel, preko čokoladne (čokoladno bakarna ili čokoladno smeđa), kesten, lešnik, zlatno smeđe i mnogih drugih.

Smeđa boja kose hladnih podtonova: pepeljasto braon, tamna hladno smeđa, čokoladno smeđa i espreso.

Čokoladna boja kose

Karamel boja kose

Ako je u imaš topli podton smeđe kose, biraj karamel braon, kesten, žućkasto smeđu, svetlo zlatno smeđu i mahagonij boju.

 A tu si i karamel pramenovi.

Svetlo smeđa boja kose

Nežni tonovi koje sadrži svetlo smeđa boja kose, kao što je lešnik, mogu savršeno da istaknu svetlo plave oči. Ako je tvoj ten topliji sa zlatnim, žutim ili maslinastim podtonom, ova topla nijansa će biti dobitna kombinacija.

Narandžasta boja kose

Narandžasta boja kose najbolje pristaje ženama koje imaju topliji podton kože (sa žutim ili breskvastim nijansama), a savršeno se uklapa sa zelenim, sivkastim ili plavim očima.

I na kraju, ne zaboravi da su ovo samo pravila koja ti daju smernice sa ciljem da sve deluje lepo i skladno. Naravno da treba da razmotriš savet frizera, ali na kraju krajeva ti ćeš se buditi sa bojom koju si izabrala i treba da se osećaš prelepo u vezi toga.

Stručni tim frizera Makeover studija ti stoji na raspolaganju ako ti je potrebna bilo kakva pomoć kada su farbanje i boja kose u pitanju. Zakaži besplatne konsultacije preko kontakt forme i uživaj u svojoj novoj boji.

Tabela sadržaja

Newsletter

Prijavi se na našu mailing listu i prvi dobijaj korisne savete i promocije!