Kako Izabrati Savršen Puder za Setovanje

Tabela sadržaja

Puder za setovanje šminke igra ključnu ulogu u postizanju dugotrajnog i besprekornog makeup look-a. Ne samo da će šminku učiniti postojanom, već će ukloniti nepoželjni sjaj i sakriti sitne bore, što zajedno čini razliku između prosečnog i savršenog izgleda.  

 Ne dozvoli da ti se make up razmaže ili da se presijavaš na fotografijama sa svadbe samo zato što nisi na pravi način uradila setovanje šminke. Sve što je potrebno je da izabereš najbolji puder za setovanje i pravilno ga koristiš.U nastavku teksta ti donosimo niz korisnih saveta i odgovor na pitanje zašto je puder u prahu najbolji izbor za suvu kožu. Takođe, saznaćeš i zašto je toliko važno da naneseš puder za setovanje ispod očiju.

Setovanje šminke

najbolji puder za setovanje
Kako Izabrati Savršen Puder za Setovanje 13

Setovanje šminke predstavlja nanošenje tankog sloja pudera za setovanje koji ima za cilj da prikrije male nesavršenosti na licu, matira ga i fiksira šminku. Za svakodnevni make up povremeno možeš i da preskočiš setovanje šminke, ali pod uslovom da koristiš tečne proizvode. Ipak, nanošenje ovog pudera je neizostavan korak u vrelim letnjim danima, kao i u svim svečanim prilikama.

Puder za setovanje šminke za besprekoran ten

Razni kozmetički preparati, među njima i puder za setovanje šminke, su do pre nekoliko godina bili dostupni samo profesionalnim šminkerima. Zato se često postavlja pitanje da li nam je ovaj puder baš neophodan u svakodnevnoj make up rutini.

puder u prahu za setovanje
Kako Izabrati Savršen Puder za Setovanje 14

Puder za setovanje šminke prvobitno je korišćen u profesionalnom šminkanju glumaca i voditelja kako bi se postigao prirodan izgled lica i izbeglo presijavanje usled jakih reflektora. Sa pojavom društvenih mreža Facebook, Instagram i TikTok i porasta popularnosti video formata, sve veći broj osoba je pred kamerama, pa ovaj puder  ima ulogu da obezbedi završni, besprekoran izgled tena kože lica.

puder za setovanje sminke
Kako Izabrati Savršen Puder za Setovanje 15

Nanosi se nakon kremastih proizvoda (korektora i tečnog pudera), a njegova osnovna uloga je da ih što bolje fiksira na licu. Kada uradiš setovanje šminke, možeš da nastaviš sa šminkanjem očiju, nanošenjem bronzera i rumenila…

Najbolji puder za setovanje za suvu kožu: puder u prahu VS puder u kamenu

Uloga pudera za setovanje je da obezbedi da masna koža dobije prirodan baršunast izgled i da se ne sija. Isto tako, upija višak sebuma čime sprečava kapljice znoja da se zalepe za kožu i poremete šminku. Zato predstavlja spas za vrele letnje dane, noćne izlaske, te okupljanja na kojima je toplo i zagušljivo.

puder za setovanje za suvu kozu
Kako Izabrati Savršen Puder za Setovanje 16

Najčešće se koristi puder u prahu ili puder kompaktne forme. Puderi u prahu obično ne sadrže vosak, ulja, mirise i konzervanse. Ne stvaraju osećaj maske ili težine na licu, a preporučuju se za masnu kožu.

puder u prahu
Kako Izabrati Savršen Puder za Setovanje 17

Puder u kamenu ima veću pokrivnu moć, a može biti odličan i za popravku šminke. Preporučuje se za normalnu i suvu kožu. Može da se koristi i samostalno, dok se puder u prahu za setovanje nanosi isključivo preko tečnog pudera. Puder za setovanje biraj prema tipu kože, a za problematičnu i osetljivu kožu pravi izbor je puder u prahu.

Transparentni VS puder u boji

Puder može biti providni (transparentni, translucent) ili u određenoj nijansi. Transparentni puder je bezbojan, tako da se prilagođava nijansi pudera koji je već na licu, bez dodatne korekcije nijanse. Ima ulogu da osigura njegovu dugotrajnost.

puderi za setovanje lica
Kako Izabrati Savršen Puder za Setovanje 18

Puderi za setovanje u boji dodaju malo tamniju nijansu boji lica. Iz tog razloga je jako važno da koristiš puder za setovanje koji je za jedan ton svetliji od tekućeg pudera. Među šminkerima je najpopularnija banana nijansa jer se dobro uklapa u skoro sve tonove kože.

Kada se stavlja puder za setovanje šminke

bebi puder za setovanje sminke
Kako Izabrati Savršen Puder za Setovanje 19

Puder za setovanje nije potreban kada se nanosi klasični tečni puder, kremasto rumenilo, kremasti bronzer i hajlajter koji se četkicom blendaju na koži. Tako se ten postepeno ujednačava, a koža upija proizvode.

Međutim, kada koristiš tečni puder, a zatim nanosiš praškasto rumenilo, praškasti bronzer i hajlajter ili stavljaš dodatnu senku ispod oka, puder za setovanje je neophodan. U suprotnom, praškasti proizvodi bi se zalepili na tečnu osnovu i sve zajedno bi delovalo kao da su po licu nastale  fleke koje se ne mogu ublendati.

Kako se pravilno nanosi puder za setovanje

puder za setovanje sminke 1
Kako Izabrati Savršen Puder za Setovanje 20

Puder u prahu za setovanje se može naneti velikom okruglom četkom koja se najpre rastrese kako bi se višak pudera odstranio. Manju količinu pudera je potrebno naneti ravnomerno na sve delove lica, posebno na T-zonu i predeo oko očiju. Na ovaj način postiže se meki mat izgled, smanjuje uočljivost pora oko očiju, postiže dugotrajnost korektora i dodatno se posvetljuje ovaj deo lica.

puder u prahu za setovanje lica
Kako Izabrati Savršen Puder za Setovanje 21

Za potpuno matiranje i blur efekat najbolja je četka s ravnim vrhom i nešto deblji sloj pudera. Kompaktni puder je najbolje naneti uz pomoć sunđera utapkavanjem ili uz pomoć četkice, bez dodavanja slojeva.

Razlika između setovanja i fiksiranja šminke

Iako deluju slično, setovanje i fiksiranje šminke se značajno razlikuju. Setovanje predstavlja fazu šminkanja, nakon koje nastavljamo s daljim šminkanjem, dok je fiksiranje završna faza kojom se postiže dugotrajnost celokupnog makeup-a.

Fiksator za sminku
Kako Izabrati Savršen Puder za Setovanje 22

Postoje različite vrste sprejeva za fiksiranje šminke, a uglavnom su prilagođeni masnoj ili suvoj koži. Proizvodi za suvu kožu pružaju dodatnu hidrataciju, a često sadrže čestice koje reflektuju svetlost, pa ostavlja utisak sjajne i zdrave kože.

Sprej za fiksiranje šminke ne stvara dodatnu prekrivenost kože, kao što je to slučaj sa puderom. Fiksiranje se izvodi tako što se lice našprica sprejem, sa udaljenosti 10-15 cm. Puder i sprej za fiksiranje šminke se mogu upotrebiti zajedno kako bi osigurali postojanost celokupnog makeup-a.

Moć pudera za setovanje u profesionalnom šminkanju

profesionalno sminkanje
Kako Izabrati Savršen Puder za Setovanje 23

Puder za setovanje je od svog nastanka predstavljao tajnu profesionalnih šminkera. Ne samo da fiksira šminku, već je čini otpornom na razmazivanje, eliminiše neželjeni sjaj i pruža mat efekat. U svetu profesionalnog šminkanja, gde je postojanost šminke ključna, puder za setovanje je neizostavan, bilo da se radi o venčanju, maturi, krštenju ili bilo kojoj drugoj specijalnoj prilici.

sminkanje za vencanja
Kako Izabrati Savršen Puder za Setovanje 24

U Makeover studiju puder za setovanje šminke je svakodnevni partner u postizanju savršenog izgleda, koji će oduševiti sve prisutne. Ne samo da ćeš dobiti perfektan ten i kompletan make up, već će oni biti uklopljeni sa tvojom haljinom i frizurom.

Zato, nemoj da tražiš dalje, zakorači u naš studio i uživaj u stvaranju magije dok se o tvom izgledu brinu profesionalni šminkeri i frizeri. Savršena šminka i frizura te čekaju na jednoj od dve lokacije u Beogradu. Besplatne online konsultacije možeš da zakažeš već danas.

Tabela sadržaja

Newsletter

Prijavi se na našu mailing listu i prvi dobijaj korisne savete i promocije!