Rumenilo kao Čarobni Dodatak za savršen makeup

Tabela sadržaja

Nanošenje rumenila je jedan od ključnih koraka u šminkanju, kome se često ne pridaje dovoljno važnosti. Razlog se krije u tome što stavljanje rumenila smatramo sporednim, rutinskim i jednostavnim. Upravo zbog toga se dešava da ga godinama pogrešno biramo i koristimo.

Samo nekoliko pravilnih poteza može lepo istaći jagodice i učiniti da koža deluje zdravije i mlađe. U nastavku smo opisali kako se stavlja rumenilo i kako se radi nanošenje rumenila po obliku lica. Kako da izabereš najbolje rumenilo koje odgovara tvom tipu kože i njenoj boji? Da li je bolje rumenilo u stiku, puder rumenilo ili tečno rumenilo?

Najbolje rumenilo prema tipu kože

Iako si možda nekada čula da tečno ili kremasto rumenilo (rumenilo u stiku) treba da koristiš leti, a puder rumenilo zimi, važno je da znaš da se rumenilo bira prema tipu kože, a ne prema godišnjem dobu. Ako imaš masnu kožu biraj rumenilo u prahu jer će se tako postići balans, a koža će izgledati sveže i blistavo.

U slučaju suve ili starije kože, izaberi kremasto ili tečno rumenilo jer će zagladiti pore, a koža će dobiti neophodni stepen hidratacije i sjaja. Za normalnu kožu izaberi rumenilo koje ti se najviše sviđa, bez obzira na teksturu.

Rumenilo u prahu VS Kremasto rumenilo (rumenilo u stiku)

Nanošenje rumenila u prahu vrši se laganim pritiskom svilenkaste, mekane četkice, što omogućava suptilno nanošenje. Međutim, ako nije naneto kako treba ili je stavljeno suviše rumenila, ono može delovati kao maska.

Kremasto rumenilo, osim što pruža hidrataciju, često sadrži i antioksidanse, a licu obezbeđuje mladalački izgled. Najčešće se nalazi u stiku, tubi ili tvist-up pakovanju, što ga čini praktičnim za korišćenje. Ipak, za nanošenje rumenila u stiku potrebno je malo umeća, tačnije malo više vremena kako bi se izvežbala tehnika nanošenja.

Kada se malo izveštiš, možeš da pomešaš više kremastih rumenila kako bi se stvorila odgovarajuća nijansa. Čak i ako ne voliš da se šminkaš, vrlo malo kremastog rumenila koje ćeš naneti direktno na lice dodaće će mu malo boje i efektnog sjaja.

Stavljanje rumenila

Pre nanošenja praškastog rumenila, a u cilju njegovog zadržavanja, važno je da postoji adekvatna podloga u vidu prajmera i tečnog pudera. U suprotnom, mogu nastati fleke jer se rumenilo neće ravnomerno „zalepiti”. Tečno i kremasto rumenilo imaju vlažnu teksturu, pa ih nije preporučljivo nanositi preko pudera u prahu. U ovom slučaju makeup se tek na kraju fiksira puderom.

Stavljanje rumenila u prahu se nabolje vrši četkicom i to tako da je pokret četkice usmeren na gore. Kremasto rumenilo možeš naneti na nekoliko načina, a pojedini šminkeri tvrde da je ravnomernu prekrivenost najlakše postići utapkavanjem prstima.

Pri nanošenju je jako važno da imaš meru jer će suviše rumenila dati loše rezultate. Uloga rumenila je da istakne prirodnu svežinu lica, a ne da stvori masku. Ako preteraš, nemoj da koristiš sredstvo za skidanje šminke, već četkom za puder nanesi malo tečnog pudera. Neke devojke nanose rumenilo umesto senke za oči, kao i preko ruža za usne, kako bi duže trajao.

Pravilno nanošenje rumenila po obliku lica

Da bi rumenilo izgledalo što prirodnije važno je da ga naneseš odgovarajućim pokretima u zavisnosti od oblika lica. Ako imaš ovalno lice, nanošenje rumenila bi trebalo da uradiš blagim i ujednačenim pokretima. Izbegavaj centralni deo obraza, a sa nanošenjem kreni od najistaknutijih delova jagodica prema spoljašnjim uglovima očiju. Na samom kraju, nanesi  malo rumenila prema slepoočnicama.

Okruglo lice već ima istaknute jagodice, pa će biti dovoljno da se nasmešiš i rumenilo naneseš na onim mestima koji se naviše ističu. Ukoliko koristiš četku vodi računa da ti pokreti ne budu suviše dugački. Za tapkanje iskoristi sunđer za nanošenje šminke, a ako baš žuriš, kremasto rumenilo nanesi prstima.

Pravilno nanošenje rumenila po obliku lica podrazumeva da se kod srcastog, odnosno trouglastog oblika lica rumenilo nanosi sa strane. Tako se zaokružuju ivice lica i dobija mekši oblik. Kreće se od početka vilične kosti i završava kod slepoočnica. Količina rumenila bi trebalo da je najveća na početku vilične kosti i da se postepeno smanjuje. Kada je u pitanju kockasto lice, laganim pokretima nanesi rumenilo po sredini čitave dužine jagodičnih kostiju, izbegavajući oštre linije.

Rumenilo za tamniji ten

Ako želiš da postigneš što prirodniji izgled, uštini se za obraz ispred ogledala i znaj da je to nijansa rumenila koju bi trebalo da potražiš. Ako ovako ipak ne uspevaš da odrediš potrebnu nijansu, obrati pažnju na boju kože i kose.

Tamnijem tenu pristaju svetlije nijanse kajsije, boja cigle ili suvog grožđa, a toplim podtonovima maslinastog tena odgovaraju kajsija, pink ili bronzano rumenilo. Izrazito bledi ten se ulepšava pomoću svetlih pik ili lila nijansi, a malo svetliji ten uz pink rumenilo. Bebi roze i boja breskve su najbolje na svetloj koži jer su to najprirodnije boje rumenila.

Ako je tvoja kosa tamnija, izaberi ružičasto rumenilo, koja se takođe uklapa sa svetlom kožom i kosom.  Uz smeđu kosu se odlično uklapa crveno-braon rumenilo. Generalno pravilo je da svetle, ružičasto-crvene nijanse služe za postizanje zdrave i mladalačke svežine. Za konturisanje lica preporučuju se tamniji tonovi rumenila. Možeš da nabaviš i unapred iskombinovane palete koje će ti uvek biti pri ruci.

Kako se stavlja rumenilo

Kada se osećamo dobro u vezi sa svojim izgledom, to se odmah reflektuje na naše samopouzdanje. Pravilno nanošenje rumenila može poboljšati izgled kože, istaći lepe crte lica i učiniti da se osećaš privlačnije i sigurnije. U tom cilju, nadamo da ti je ovaj tekst bio od koristi.

Ipak, svesni smo da nekada tvoj makeup jednostavno nije ono što želiš, bez obzira što si pažljivo ispratila sva uputstva. Imamo rešenje i za ovu situaciju! Uz personalizovani kurs “Kako se našminkati” u Makeover studiju, za samo jedan dan i uz makeup edukatora naučićeš kako da tvoja šminka izgleda besprekorno u svakoj prilici.

Podrazumeva se da ćeš naučiti i kako se stavlja rumenilo. Takođe, više neće biti pogrešnog odabira rumenila jer ćeš dobiti preporuke za proizvode koji odgovaraju baš tebi i tvojoj koži. Ponesi svoj makeup neseser i dođi da vežbamo do savršenstva, korak po korak. Pozovi nas na broj telefona 065 22 88 588 i neka šminkanje postane rutina u kojoj uživaš.

Tabela sadržaja

Newsletter

Prijavi se na našu mailing listu i prvi dobijaj korisne savete i promocije!