Farbanje kose u trudnoći – svi mogući rizici

Tabela sadržaja

Buduće mame se često susreću s nizom saveta, uključujući naravno i negu kose. Sigurno si se već zapitala da li udisanje farbe u trudnoći može uticati na zdravlje bebe, kao i da li je farbanje kose u trudnoći bez amonijaka baš neophodno.

Slične nedoumice muče mnoge trudnice, a odluku bi ipak trebalo da doneseš na bazi stručnog mišljenja i pouzdanih informacija. Pre svega, bitno je da znaš da ne postoje naučni dokazi da je farbanje kose u trudnoći štetno. Međutim, postoje određene situacije kada se savetuje da se ova odluka ipak odloži, a jedna od njih je period rane trudnoće.

Farbanje kose u ranoj trudnoći

Ako planiraš farbanje kose u ranoj trudnoći i pitaš se da li je to dobra ideja – znaj da je osećaj nesigurnosti i zabrinutosti sasvim prirodan i opravdan. Ovo posebno važi za prve mesece trudnoće, kada se fetus razvija. Tada je najpametnije poslušati savete stručnjaka, koji su saglasni da je farbanje kose ipak bolje odložiti za vreme nakon prvog tromesečja, odnosno dok se ne razvijaju vitalni organi bebe.

Farbanje kose u ranoj trudnoći
Farbanje kose u trudnoći – svi mogući rizici 8

Svakako, farbanje kose u trudnoći sa farbom sa amonijakom nije preporučljivo ni nakon prvog tromesečja. Umesto korišćenje agresivne farbe koja se najčešće koristi u kućnim uslovima i kupuje u drogerijama, biraj profesionalnu farbu bez amonijaka koja je daleko zdravija.

Takođe, bitno je posavetovati se sa izabranim ginekologom jer je svaka trudnoća specifična i donosi sa sobom različito iskustvo, kao i različite promene u ženskom telu. Zato daj sebi vremena da se privikneš na ovu veliku promenu.

Da li se kosa menja tokom trudnoće?

Farbanje kose u trudnoći
Farbanje kose u trudnoći – svi mogući rizici 9

Svaka žena drugačije prolazi kroz period trudnoće, a isto važi i kada je kosa u pitanju. Velike promene u ženskom telu se prvenstveno dešavaju usled hormonalnih promena i mogu uticati i na sam kvalitet kose tokom trudnoće.

Kosa može postati bujnija i teška za održavanje. Saginjanje nad kadom i povećan fizički napor u odmakloj trudnoći može predstavljati svakodnevni problem. Iz tog razloga mnoge žene odlaze u profesionalni frizerski salon i uživaju u pranju kose koje obično obuhvata i finu masaža glave. Ovakvi povremeni tretmani mogu doprineti opuštanju tela, ali i podsticanju cirkulacije.

Takođe, kosa može izgubiti volumen i prorediti se. Već si primetila da ti kosa više nije tako bujna od početka trudnoće? Ovakve promene, nažalost, nisu retkost i nekada mogu pojačati nesigurnost i nezadovoljstvo kod žena.

Srećom, postoje tretmani za kosu koji će joj dati željeni volumen i pospešiti rast, te tako pomoći da se osećaš lepše i samopouzdanije. Isti osećaj možeš postići i različitim vrstama stilizovanja kose.

Farbanje kose kod kuće

Korekcija boje 02 1
Farbanje kose u trudnoći – svi mogući rizici 11

Kako tretiraš svoju kosu tokom trudnoće, kao i pre i posle ovog stanja, veoma je bitno. Često možeš naići na stav da je tokom trudnoće zdravije farbati kosu biljnim farbama, naročito kanom. Međutim, retko ćeš doći do informacije da kanu nije moguće ukloniti s kose, čak ni uz pomoć profesionalnih odstranjivača boja.

Ni jedan profesionalni kolorista se neće upuštati u ovaj proces jer je svestan da rezultat neće zadovoljiti očekivanja klijenta. Ukoliko odlučiš da promeniš boju kose posle određenog vremena, to će biti moguće tek nakon što kosa ponovo izraste.

Farbanje kose u trudnoći bez amonijaka

Farbanje kose u trudnoći bez amonijaka
Farbanje kose u trudnoći – svi mogući rizici 12

Farbanje kose kod kuće takođe nije preporučljivo iz razloga što se najčešće upotrebljavaju farbe koje su veoma agresivne za kosu. Zato je farbanje kose u trudnoći bez amonijaka u proverenom frizerskom salonu najbolji i najzdraviji izbor.

To je posebno važno ako želiš da tvoja kosa bude tretirana savremenim preparatima za zaštitu strukture vlasi, poput Olaplexa ili organskim keratinom. Dodatno, pravovremeni i stručni saveti iskusnih frizera nemaju cenu.

Štetnost farbanja kose u trudnoći

Kada je farbanje kose u trudnoći u pitanju, savetujemo ti da probaš moderne načine kolorizacije kose, kao što su npr. balejaž ili ombre. Na taj način, tvoja kosa neće biti tretirana u samom korenu dlake. Kako se farba ne nanosi na kožu glave istovremeno se eliminiše mogućnost prodiranja potencijalno štetnih sastojaka farbe.

Zadržavanjem postojeće boje kose, možeš da postigneš prirodan i moderan izgled, istovremeno. Mogućnosti su raznovrsne jer u dogovoru sa profesionalnim koloristom možeš izabrati intenzitet tretiranih pramenova.

Balayage 02
Farbanje kose u trudnoći – svi mogući rizici 13

Uživaj u trudnoći uz balejaž i ombre

Pored isticanja tvoje prirodne lepote, prednost balejaž i ombre tehnike je dugotrajna postojanost boje koja ne zahteva tretiranje kose svakog meseca. Preporuka je da osvežiš boju prelivom jedanput u periodu od jednog do dva meseca.

Preliv kose će doprineti sjaju i blistavosti kose, bez ikakvih oštećenja po strukturu dlake. Prelepi prelaz od tamne ka svetlijoj nijansi će tvojoj kosi dati novu dimenziju, volumen i vizuelnu dubinu. Najbolji savet koji možeš dobiti tokom trudnoće je da se posvetiš sebi, odmoru, svom mentalnom i fizičkom zdravlju. Isprobaj nove stvari, nauči nešto novo, osnaži se i istakni svoju lepotu. Budi ispunjena, nasmejana i zadovoljna, a brigu o frizuri prepusti iskusnom timu frizera Makeover studija.

 Besplatne konsultacije

Farbanje kose u studiju pre i posle
Farbanje kose u trudnoći – svi mogući rizici 14

Znamo koliko ti je važno farbanje kose u trudnoći, a znamo i koliko ti se ne izlazi iz stana, pa smo se potrudili da ti maksimalno izađemo u susret. Kažu da se trudnicama moraju ispunjavati sve želje i mi u to verujemo.

Ako ti je potrebno da svoju kosu osvežiš novim stilom, revitalizuješ je ili ofarbaš u neku drugu boju, preporučujemo ti da zakažeš potpuno besplatne online konsultacije u Makeover studju u Beogradu.

Ne brini, nema potrebe da dolaziš dva puta jer fotografiju kose, željene frizure i nijanse nam možeš poslati putem Whatsapp ili Viber-a. Zakaži besplatne konsultacije već danas i pripremi se da najlepšu ulogu dočekaš u najlepšem izdanju.

Tabela sadržaja

Newsletter

Prijavi se na našu mailing listu i prvi dobijaj korisne savete i promocije!