Najčešće greške pri pranju kose

Tabela sadržaja

Kada razmišljaš o pranju kose, vrlo je moguće da ti kroz glavu prođe smisao „ma ja ću na brzo da završim, treba mi 5 minuta za sve, da je pokvasim, stavim šampon, isperem, obrišem i gotovo je“. To nije ništa neobično jer većina žena tokom radne nedelje ne uspe da izdvoji puno vremena da poneguje sebe i u ovom slučaju svoju kosu. Ipak je za to potrebno da ne žurimo, već da posvetimo i ako je potrebno pola sata na pravilan način operemo kosu. 

Zašto je to važno? Ukoliko nemaš odgovor na ovo pitanje, onda si došla na pravo mesto, jer ako nastaviš da ubrzavaš proces pranja kose, ono što je sigurno jeste da ćeš je oštetiti i napraviti sebi još veći problem. Zato smo ti i spremili tekst o tome koje su to najčešće greške pri pranju kose koje većina žena pravi. 

Zavali se u udoban kauč i hvataj beleške, značiće ti za tvoju dalju negu!

Pravilan izbor šampona

Pa da krenemo ispočetka! Veoma je važno da istražiš koji šampon odgovara tvom tipu kose. Ukoliko si već konsultovala svog frizera, onda ne moraš da brineš, ali ukoliko si šampon kupila samo zato što je bio na akciji, ili ti ga je sestra preporučila jer je njoj odgovarao, ne znači da će i tvojoj kosi prijati. Zato ti savetujemo da pozoveš svog frizera, a ako ga nemaš, uvek možeš pisati našem Makeover timu za konsultacije, kako bi dobila preporuku koja može samo da pomogne tvojoj kosi da ostane zdrava. Želimo da napomenemo da i kada otkriješ koji šampon odgovara tvom tipu kose, ne bi trebalo često da ga menjaš, nego ga koristi neko vreme. Ukoliko primetiš da ti posle određenog vremena smeta, onda je vreme za novu konsultaciju sa tvojim omiljenim frizerom.

Ono što svakako svaki stručnjak savetuje jeste da ukoliko imate suvo kosu koristite preparate koji u sebi sadrže Omegu 3, vitamin E, pantenol, uz izbegavanje onih šampona koji imaju u sebi parabene, sulfate i silikone, jer dodatno mogu da isuše dlaku. 

Preterana količina šampona

Verujemo da nisi jedina koja je tokom pranja kose odokativno sipala šampon na kožu i krenula da ga utrljava. 

Evo jedan savet naših frizera o kojem do sada možda nisi ni razmišljala – i količina šampona koju stavljaš na kožu glave je itekako važna, jer ukoliko preteraš sa količinom, to može da krene da isušuje kosu i kožu. Najbolje je da se na dlan ili kožu glave stavi količina šampona koja je zapravo u veličini novčića. Sa druge strane, ukoliko ti je duga kosa, onda možeš dodati još malo šampona, ali svakako bez preterivanja.

Napravilno nanošenje šampona i ispiranje

Ako ti se dešava da ti se kosa „bez razloga“ umasti samo dva dana nakon pranja, vrlo je moguće da si nepravilno nanela šampon, ili ga nisi lepo isprala. 

Savetuje se da preparat staviš na koren kose i kružnim pokretima nežno masiraš koren glave. Kako to zapravo izgleda? Samo se seti osećaja koji si imala kada bi sela kod frizera da ti opere kosu – toliko bi te to opustilo, da ti je delovalo da bi mogla da se uspavaš. E pa baš tako treba da izgleda i kada ti pereš svoju kosu – nežno i umirujuće.

Nakon toga dolazi ispiranje šampona – veoma je važno da se ispere sve detaljno, jer ne želiš da se ostaci šampona natalože na teme glave, što onda može da dovede do isušivanja kože, a ubrzo potom i da se pojavi i perut

Proizvode ne koristiš po redosledu

Možda je sada tvoja komoda u kupatilu bogata proizvodima koji odgovaraju tvom tipu kose, ali to nije dovoljno da te ne zadesi greška koja je mnogima nepoznata, a to je pravilan „raspored“ korišćenja istih.

Nakon nanošenja šampona  i ispiranja deluje logično da odmah potom ide regenerator, zar ne? Ovo možda nisi očekivala, ali naš tim frizera savetuje malo drugačiji redosled nanošenja preparata. Nakon što dobro isprereš kosu šamponom, sledi maska koju si takođe izabrala vodeći računa o tvom tipu kose, a onda tek na kraju dolazi regenerator, koji zapravo pomaže da sve dobre stvari koje je maska „unela“ u dlaku duže traju.

Operi kosu toplom ili mlakom vodom

Tuširanje vrućom vodom može da ti prija tokom zime, kada je napolju minus 5 stepeni, ali nažalost to tvojoj kosi nimalo ne pomaže. Veoma vruća voda može čak da napravi i problem jer tako kosa postaje suva i lomljiva, što nikako ne želiš. Naši frizeri savetuju da se umesto toga koristi topla ili mlaka voda, a nakon toga, kada ispiraš kosu možeš čak i hladnom vodom to da uradiš, ako ti prija. 

Ne budi agresivna prema svojoj kosi

Kao što smo već napomenuli, dok nanosiš šampon, bitno je da to radiš lagano, jer bilo kakvo agresivnije pranje kose može da ošteti teme, pogotovu ako imaš duže nokte. Ostatke šampona ćeš svakako isprati, makar ostala nekoliko minuta duže u kupatilu, ali to uradi na što nežniji način, tvoja kosa zaslušuje najbolje, a veruj nam, biće ti zahvalnija ako je tretiraš sa pažnjom i ljubavlju. 

I za kraj nemoj da zaboraviš da je važno i koliko često pereš kosu. U zavisnosti od toga koji je tvoj tip kose, shodno tome se savetuje i na koliko dana treba da je ponovo kvasiš i nanosiš gore navedene preparate. Zato ti je naš tim vrhunskih frizera na raspolaganju za sve vrste konsultacija kada je u pitanju nega kose, nazovi nas, ili zakaži online, tu smo da ti budemo podrška.

Tabela sadržaja

Newsletter

Prijavi se na našu mailing listu i prvi dobijaj korisne savete i promocije!