Bob frizure – neodoljivi trend koji se ponavlja

Tabela sadržaja

Dosadila ti je duga kosa i razmišljaš o promeni frizure? Volela bi da imaš novu i modernu frizuru, ali nisi sigurna šta tačno želiš? Kratke frizure, poput bob frizure, imaju poseban šarm, a ističu jedinstvenost i samouverenost. Još od kada se pojavila, bob frizura ne prestaje da privlači pažnju, a bila je apsolutni hit u 2023. godini. I dalje je jedna od najpoželjnijih, i to s razlogom. Sa njom ćeš uvek biti primećena i imati osećaj lakoće, i slobode.

Nije važno koliko godina imaš i da li je tvoja kosa ravna ili kovrdžava, ali je važno da, pre šišanja, izabereš pravi oblik frizure. Kako se ne bi desilo da pogrešiš, donosimo ti odgovor na pitanje koji oblik bob/paž frizure je za tebe. Šta je slojeviti bob, a šta kosi bob frizura? Koja je bob frizura za tanku kosu? Koje su najbolje bob frizure za starije žene? Kako izgledaju stepenaste bob frizure?

Šta je bob frizura i zašto je toliko posebna

Bob frizura je kratka frizura koju karakteriše ravno isečena kosa na zadnjem delu glave u nivou donjeg ruba ušiju. Dužina prednjeg dela kose može da varira, ali je obično duža ili u ravni sa dužinom kose pozadi. Bob frizura se nalazi se na samom vrhu modernih frizura, i to iz nekoliko razloga.

Kratke bob frizure pristaju različitim oblicima lica i različitim tipovima kose. Pažljivim odabirom dužine i oblika, u prvi plan se ističe ono što je najlepše na svakom ženskom licu. Prilagodljive su svakoj prilici i uklopive u bilo koji stil oblačenja. Budući da ih nose i poznate dame, poput Jennifer Lopez, Rihanna, Halle Berry i Jessica Alba, razumljivo je zašto su tako popularne.

Frizure na paž ili bob frizure?

Da li je bob frizura isto što i paž frizura? Mada su paž/bob dosta slične, ipak postoji mala razlika. Frizure na paž su prepoznatljive po ravno sečenoj kosi iste dužine, najčešće do linije brade. Naziv je dobila po paževima – slugama plemića evropskih dvorova, koji su nosili ovakvu frizuru. Najbolje paž frizure su stepenasti paž i paž frizure do ramena. Ako ne želiš veliku promenu, tu je i duži paž – kosa preko ramena.

Bob frizura je kraća u odnosu na paž frizuru. Prednji deo kose kod bob frizure je obično nešto duži u odnosu na kosu pozadi. Međutim, ovde postoji veliki broj varijacija – slojeviti bob, stepenasti bob, asimetrični bob, italijanski bob… Koje su najbolje bob frizure?

Slojeviti bob – frizure

Plavuša obučena u svetlo plavo iz devedesetih na plavoj pozadini.
Bob frizure - neodoljivi trend koji se ponavlja 3

Slojeviti bob – frizure idealne za tanku kosu. Ukoliko ti kosa izgleda beživotno, a želiš privlačnu i lepršavu frizuru, slojeviti bob je za tebe. Kosa se šiša tako da svaki sloj kose ima različitu dužinu, a sve u cilju stvaranja volumena i željene teksture. Kako ovakvi krajevi doprinose bujnosti kose, ova frizura je odličan je izbor, ali samo pod uslovom da su slojevi umereno izraženi. Šiške i nekoliko kraćih pramenova će dodatno uokviriti lice. Koje su još bob frizure za tanku kosu?

Najbolje bob frizure za tanku kosu

Bob frizura do ramena je pravi izvor jer ćeš dobiti na volumenu i kosa će izgledati gušće.
Trik za više volumena: lagano nakovrdžaj kosu i prebaci razdeljak na stranu. Među bob frizurama adekvatnim za tanku kosu posebno se ističu stepenaste bob frizure.

Stepenaste bob frizure/stepenasti paž

Stepenaste bob frizure, kao i stepenasti paž, imaju slojeve kose koji su izraženi i savršeno naglašeni, što tankoj kosi daje volumen i punoću. Stepenaste bob frizure idu uz okruglo lice koje izdužuju, kao i uz kvadratni oblik lica.

Bob frizure prema obliku lica

Varijacije boba su razne: sa šiškama ili bez njih, simetrične/asimetrične, ravne/kovrdžave, kratke, srednje ili duge. Ukoliko imaš kovrdžavu kosu nema razloga da izbegavaš kratke frizure. Bob frizura će učiniti da tvoje kovrdže izgledaju definisano i uredno.

Ravna bob frizura je klasična bob frizura, karakteristična po jednakoj dužini. Naročito je efektna kod lica ovalnog oblika. Dugi bob (Lob) predstavlja pravi odabir ako ti je teško da se odrekneš duge kose. Kosa se stilizuje tako da bude ispod brade ili čak i duže. Duga bob frizura je pogodna za svaki oblik lica i tip kose, a naročito je praktična kada je kosa blago talasasta.

Bob frizure sa šiškama će suziti širinu čela i skrenuti pažnju ka očima. To mogu biti asimetrične šiške, takozvane zavesa šiške itd. Asimetrična bob frizura – kosa je sa jedne strane lica kraća, a sa druge duža. Ovo posebno lepo izgleda uz ovalni i okrugli oblik lica. Asimetrična kosi bob frizura je izbor sa kojim ćeš definitivno biti primećena.

Kosi bob frizura

Kod kosi bob frizure (obrnuti bob, A line bob) prednji deo kose je duži u odnosu na potiljak. Kosa se postepeno produžava ka napred, čime se podstiče efekat blage asimetrije. Prednji pramenovi kreću obično od brade, a mogu čak prelaziti i ramena. Što su kraći prednji pramenovi lice će izgledati šire. Kosi bob frizura jednako odgovara ravnoj i valovitoj kosi.

Bob frizure za starije žene

Ubeđena si da su bob frizure isključivo za mlade devojke? Upravo suprotno – bez obzira na godine, bob frizure su odličan izbor. Sa starenjem bujnost tvoje kose se smanjuje a dlaka postaje tanja i lomljiva. Na ovaj način možeš da osvežiš izgled i da povećaš volumen kose. Pored ovoga, sa godinama ćeš poželeti da imaš frizuru koja je lakša za održavanje i za oblikovanje.

Sjajan izbor bob frizure za starije žene je klasičan bob, duži bob (lob), kao i asimetrični bob koji licu daje svežinu. Uz blago talasastu kosu, idealan je italijanski bob uz dužinu kose između ramena i brade. Budući da je cilj da ostaviš utisak da se nisi mnogo trudila oko kose, pa je ona razbarušena i prirodna, italijanski bob će ti pružiti mladalački i opušten izgled.

Pogled na prelepu ženu koja stoji na ulici i gleda ka kameri.
Bob frizure - neodoljivi trend koji se ponavlja 4

Koliko je zahtevno održavanje bob frizure

Iako je među omiljenim frizurama koje pristaju skoro svakoj ženi, verovatno se pitaš koliko je praktična. Kako bi frizura zadržala predviđeni oblik, od velikog značaja je redovno šišanje. Takođe, upotreba odgovarajućih proizvoda za stilizovanje i oblikovanje kose, značajno će doprineti postizanju željene teksture i izgleda.

U slučaju da ti je potrebna kolorizacija ili stilizovanje bob frizure, stručni tim frizera Makeover studija ti stoji na raspolaganju. Kako bi dobila predlog ideje, boje i odgovore na sva pitanja, pozivamo te da zakažeš besplatne konsultacije uživo ili online. Uz prijatnu atmosferu, posvećenost i profesionalnost imaćeš stajling kakav si oduvek želela. Možeš nam dostaviti i fotografiju frizure o kojoj sanjaš. Bilo da se odlučiš za pramenove, talase, feniranje na ravno ili neku četvrtu opciju, znaj da bob frizure ostaju večni simbol stila. 

Tabela sadržaja

Newsletter

Prijavi se na našu mailing listu i prvi dobijaj korisne savete i promocije!