Ultimativni vodič kroz aksesoar za kosu

Tabela sadržaja

Uživaš u razgledanju i kupovini različitog aksesoara za kosu, ali se nikada nisi bavila time kako se koja šnala zaista zove, čemu služi i kada se nosi? Nisi istraživala u kojim kombinacijama je rajf pun pogodak, a kada treba da biraš traku za kosu? Ne brini, sastavili smo ultimativni vodič kroz aksesoar za kosu i stilizovanje frizure gde ćeš pronaći sve što do sada nisi znala o ukrasima za kosu i konačno otkriti prave nazive svojih omiljenih šnala i gumica. 

Međutim, pre nego što kreneš u konkretne priče o dodacima za kosu, trebalo bi da znaš da su oni odlično rešenje u mnogim situacijama. Pored toga što će ti ulepšati frizuru i dati joj novu dozu zanimljivosti, mogu da odvrate pažnju sa kose koju nisi uspela da opereš ili isfeniraš. 

Kada su u pitanju pripreme za važne životne događaje i proslave, posebno biranim detaljima za kosu uvek možeš da svojoj frizuri dodaš malo sjaja i luksuza. 

Dakle, ukoliko voliš da nosiš ukrase u svojoj kosi, samo napred! Ali pre toga bi bilo lepo da saznaš nešto više o njihovim pravim nazivima i parvilima postavljanja. 

Francuske šnale za kosu

Francuska ukosnica ima oblik slova V, dvokraka je i koristi se za podizanje ili polupodizanje određenih delova frizure. Najbolje izgleda na srednje gustoj ili gustoj i dužoj kosi. Veoma je korisna za dodatno učvršćivanje kose, ali s obzirom na to da može biti sa različitim ukrasima, odličan je detalj koji frizuru čini zanimljivijom i ženstvenijom. Francuskom ukosnicom možeš da učvrstiš punđu, da malo podigneš rep ili zakačiš određene delove kose, kako bi je sklonila sa lica.

Rajf

Rajfovi su poslednjih godina ušli u modu na velika vrata i čini se da će dugo biti na počasnom mestu kada je u pitanju aksesoar za kosu. 

Ima ih u svim varijantama, namenjeni su svim uzrastima i retko koja žena nema makar jedan rajf među svojim stvarima. 

Mnoge mlade odlučuju se da ukrase svoju frizuru elegantnom varijantom rajfa sa cirkonima i da na taj način zaista izgledaju jedinstveno i nezaboravno. 

Ako i ti voliš rajfove, slobodno daj mašti na volju kada je izbor u pitanju. Naravno, potrudi se da budeš u skladu sa situacijom i ostatkom outfit-a, ali slobodno pokaži svoj afinititet prema rajfovima, jer su po svemu sudeći modni dodaci za sva vremena.

Traka za glavu

Kada imaš želju i ideju da svoju kosu ukrasiš trakom, sve može biti savršeno, ali uzmi u obzir i opciju da ovaj modni detalj može da spada sa glave ili da te steže, ukoliko ne napraviš dobar izbor. 

U svakom slučaju, traka za glavu auotmatski podiže modnu kombinaciju, kada je dobro uklopljena i još jedan je vanvremenski aksesoar za kosu. 

Kada je biraš, razmisli o njenoj nameni. Ako želiš da bude više dekorativna, odluči se za suptilniji i diskretniji model. Kada ti treba traka koja će skloniti kosu sa lica i držati je stabilno, neka bude šira i od čvršćeg materijala. 

Ne zaboravi da dezen, materijal i stil trake za kosu uklopiš sa kompletnom kombinacijom i sa prilikom, makar to bila i obična dnevna šetnja.

Klasične gumice za kosu

Retko koja frizura sa repom ili punđom može da se napravi bez obične gumice za kosu. Pored toga što su neophodne i veoma praktične, izuzetno su diskretne, jer se boja usklađuje sa kosom. 

Međutim, gumice za kosu odavno su prevazišle svoju praktičnost i postale veoma tražen aksesoar za stilizovanje frizure. Ima ih sa mašnama, sa cirkonima, biserima i sa drugim zanimljivim detaljima. 

Dakle, ako voliš da nosiš rep ili podignutu kosu na bilo koji način, možeš da budeš kreativna i smela u biranju gumica, jer će tvoju frizuru učiniti posebno zanimljivom.

Štipaljke za kosu

Nekada su štipaljke za kosu u jarkim i fluoresentnim bojama bile poslednji modni hit. Srećom, taj trend je prošao, a ove šnale su pronašle svoje pravo mesto u torbici sa aksesoarom za kosu. Izrađuju se u različitim bojama i oblicima i možeš pronaći neke veoma zanimljive. Male štipaljke veoma su praktične, jer se koriste za sve dužine kose, čak i za vrlo kratke pramenove. Mnoge žene ih uvek imaju pri ruci kako bi brzo i lako mogle da sklone deo kose sa lica zbog vrućine ili zbog nekog posla. 

Velike šnale štipaljke odlične su za veoma gustu kosu koju retko koja gumica može čvrsto da drži. Najbolje od svega je što kosa zakačena štipaljkom ne mora uvek da izgleda isto. Možeš da obuhvatiš samo jedan deo kose, da pustiš nekoliko slobodnih pramenčića ili da malo popustiš šnalu pa da frizura deluje opuštenije i bujnije.

Skranči gumice za kosu

Elastične gumice za kosu prekrivene tkaninom nekada su bile na lošem glasu, ali sada su vraćene u svet aksesoara i veoma često se koriste. Predstavljaju nežniju alternativu klasičnim gumicama koje mogu veoma čvrsto da stegnu kosu pa čak i da je oštete ili izazovu glavobolju. Za razliku od njih, takozvane skarnči gumice lakše se navlače na kosu i nežnije su prema njoj. Odličan su modni detalj, jer ih sada možeš pronaći u različitim veličinama i u svim mogućim dezenima. Dozvoli sebi slobodu i kreativnost, jer na brzinu napravljena punđa izgleda atraktivnije ako je ukrasiš zanimljivom skranči gumicom u boji ili dezenu koji se uklapa sa ostatkom kombinacije.

Ukosnice

Možda ti se čini da su klasične ukosnice otišle u zaborav ili da ih se koriste samo u situacijama kad ih kosa dobro sakrije. Međutim, sve je više atraktivnih i modernih frizura za otkrivenim ukosnicama. Odlične su za svaki tip kose i neprevaziđene su kada je u pitanju pričvršćivanje i držanje frizure. Danas se izrađuju od različitih materijala i u bojama koje je moguće uklopiti sa svakom kombinacijom. Pored klasičnih ukosnica, koje su obično dužine od 5 do 7cm, možeš pronaći duže ili kraće, a izbor zavisi od dužine tvoje kose i od frizure koju želiš da poneseš.

Mašne za kosu

Ako nisi nosila mašnu u kosi još od svog detinjstva, možda je sada vreme da joj se vratiš. Za početak, izaberi neku od satena ili somota u neutralnoj boji i isprobaj je na svojoj kosi. Iznenadićeš se kako samo jedna mašna može da podigne i popravi kompletnu modnu kombinaciju. 

Međutim, ukoliko želiš da napraviš rep koji ćeš ukrasiti mašnom, a imaš gustu kosu, to nećeš moći da učiniš klasičnim vezivanjem tkanine. Biće ti potrebna gumica na koju je pričvršćena mašna ili prethodno veži kosu običnom gumicom pa preko nje stavi mašnu.

Ukrasni češljići

Pored toga što lepo izgledaju i frizuri dodaju poseban vintidž ton, češljići za kosu su vrlo praktični kada je u pitanju stilizovanje frizure. 

Mogu dobro da drže punđu i dodatno je podignu sa donje strane. Koriste se i za suptilno sklanjanje jednog dela kose sa lica. Ima ih u različitim bojama, izrađuju se od mnogih materijala, a posebno su zanimljivi češljići za kosu sa biserima i cirkonima koje često biraju mlade za svoje frizure.

Nadamo se da smo te u ovom tekstu inspirisali i ohrabrili da češće biraš aksesoare za kosu, jer unose lepe promene i mogu da osveže kompletan outfit. 

Kada je u pitanju svečana frizura i izbor aksesoara, najbolje je da se pre konačne odluke konsultuješ sa profesionalnim frizerom. On će svakako podržati tvoju želju da svoju kosu dodatno ukrasiš i daće ti savet šta je najbolje da izabereš. Ukoliko je pred tobom važna proslava na kojoj želiš da zablistaš, razmišljaj na vreme o zakazivanju termina za frizuru. Pozovi Makeover studio ili nas kontaktiraj online, proveri da li je slobodan termin koji ti odgovara i budi sigurna da ćeš na proslavu stići u pravi čas, sa sjajnom frizurom i u dobrom raspoloženju.

Tabela sadržaja

Newsletter

Prijavi se na našu mailing listu i prvi dobijaj korisne savete i promocije!